Iată cum arată “Moldova de mâine” în viziunea lui Iurie Leancă!

Iată cum arată “Moldova de mâine” în viziunea lui Iurie Leancă!

Șoseaua Sărăteni-Soroca a fost astăzi inaugurată, procesul de reconstrucție fiind definitivat. În jur de 300 de mii de locuitori din raioanele Soroca, Telenești și Florești se vor bucura de această arteră.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, William Moser, a menționat că a avut o deosebită plăcere să le arate tuturor că și în Moldova pot fi construite drumuri de calitate.Drum renovat_Sarateni_Soroca

Proiectul de reabilitare a șoselei Sărăteni-Soroca, reconstruită în cadrul Programului Compact, finanțat de Guvernul SUA prin intermediul Corporației Provocările Mileniului, a inclus reparația și construcția a 14 poduri, construirea trotuarelor, a canalelor de colectare a apelor pluviale și a stațiilor de autobuz, dar și iluminarea traseului prin localități, instalarea parapetelor din metal, a indicatoarelor rutiere și a obiectelor reflectorizante pe porțiunile periculoase. Totodată, a fost construită o intersecție denivelată – prima în țară, din ultimele două decenii.

„Un drum modern le oferă oamenilor nu doar comoditate, ci și posibilitatea de a se deplasa mai rapid și mai ieftin, un stimulent pentru a rămâne în satul de baștină și a porni o afacere, ceea ce înseamnă și locuri de muncă. Toate aceste acțiuni și tot sprijinul extern de care beneficiază țara noastră au un singur  scop – un viitor demn și prosper al Moldovei și al cetățenilor ei. Aceasta este Moldova de mâine, pe care ne-am propus să o edificăm împreună”, a spus Iurie Leancă.

Specialiștii prognozează că, odată cu reabilitarea acestui traseu, va creşte  numărul de călători, al afacerilor în zonă și, respectiv, al locurilor de muncă. Pe durata executării lucrărilor, companiile de construcție și de supraveghere au contractat 1277 de persoane, dintre care 70 la sută – cetățeni moldoveni.

Proiectul a costat o sută de milioane de dolari. În total, prin intermediul Programului Compact, Republica Moldova a beneficiat de proiecte în valoare de 262 milioane de dolari. Contractul cu Fondul Provocările Mileniului a fost semnat în anul 2010 de Iurie Leancă, în perioada exercitării functiei de ministru al Afacerilor Externe, în cadrul unei vizite întreprinse la Washington, împreună cu Vlad Filat, care deținea atunci funcția de Prim-ministru.

Lucrările  de reabilitare a drumului Sărăteni-Soroca au demarat în toamna anului 2012 și au fost efectuate de consorțiul de companii turcești ONUR și SUMMA și compania austriacă Strabag, selectate prin concurs internațional. ONUR și SUMMA au reabilitat 44,9 km, în intervalul Sărăteni –  Ghindeşti. De aici și până la intersecția din Drochia, 48,1 km, au fost reabilitați de compania austriacă. Reconstrucția drumului a fost efectuată în conformitate cu standardele internaționale, asigurarea calității fiind supravegheată de companii internaționale.

Maria Roșca

Share