Activiști din 6 țări s-au reunit la Chișinău pentru a discuta egalitatea genurilor

Activiști din 6 țări s-au reunit la Chișinău pentru a discuta egalitatea genurilor

În jur de 30 de reprezentanţi ai societății civile din Moldova, România, Bulgaria, Slovacia, Germania și Marea Britanie s-au reunit la Chișinău pentru a participa la Seminarul Internaţional “Contribuţii la Promovarea Egalităţii de Gen şi Abilitarea Femeilor în  contextul ODM”. Evenimentul este parte a proiectului internaţional FIT FOR FAIR – ÎNVĂŢARE GLOBALĂ PENTRU MUNCĂ DECENTĂ ÎN INDUSTRIA ARTICOLELOR SPORTIVE, implementat cu suportul Comisiei Europene.

Scopul seminarului este de a contribui la promovarea egalităţii de gen şi abilitarea femeilor prin schimb de experienţă la nivel regional.

Pe parcursul celor 2 zile de seminar (16-17 octombrie 2014) participanţii la eveniment vor aborda mai multe subiecte ce țin de munca decentă, dar și vor face schimb de experienţă între partenerii proiectului Fit for Fair. Un scop aparte al seminarului este elaborarea strategilor privind munca decentă şi egalitatea de gen in Moldova.

Agenda Seminarului prevede prezentarea practicilor pozitive de lucru ale ONG-urilor, participante la seminar. Astfel,  Maik Pflaum. reprezentantul Asociației Christliche Initiative Romero e.V. (CIR) din Germania,  va relata despre activitatea de suport oferită persoanelor discriminate în cîmpul muncii. Expertul din Germania a povestit istoria unei foste colaboratoare a firmei ”Adidas” din El Salvador care a rămas fără lucru, cînd a creat la fabrica unde activa, o organizaţie sindicală. Femeia a fost invitată în Germania, unde i s-a oferit oportunitatea de a ţine un discurs la reuniunea acționarilor ”Adidas” în calitate de „acționar critic” și a-și expune punctul de vedere privitor la salariile joase ale angajatelor care produc articolele sportive ale acestei firme. “În El Salvador pentru a acoperi nevoile de bază ale unei familii de 4 persoane sunt necesare cel puțin 3 salarii de la ”Adidas”. Activitățile de acest gen organizate de societatea civilă din Germania, sensibilă la problemele femeilor care activează în industria sportiv, au avut un foarte bun ecou în mass-media.

Verka Vassileva și Juvka Marinova de la ”Gender Education, Research and Technologies foundation” din Bulgaria se  vor axa pe activităţile educaţionale cu tinerii, în care elevii prin jocuri de roluri învaţă să negocieze preţul unei operațiuni specifice din cadrul producerii de tricouri. Scopul jocului este de a arăta elevilor că remunerarea pentru munca lucrătorilor care produc îmbrăcăminte sportivă constituie cea mai mică parte din prețul acesteia, iar cea mai mare parte revine brandului. Activitatea își propune să-i  facă pe tineri să înţeleagă că proporția investiții în Marcă și munca salariaților care produc articolele sportive este greşită și trebuie schimbată. Un alt obiectiv al activităților Gender Education, Research and Technologies foundation din Bulgaria este de a arăta tinerilor că cele mai multe firme sportive cu renume își construiesc fabricile în țările sărace în care munca oamenilor are o valoare foarte mică.

Valentina Bodrug-Lungu, preşedinta Gender-Centru (Moldova), a menţionat importanţa schimbului de experienţă între ţări în vederea prevenirii şi depăşirii oricăror situaţii de discriminare a femeilor şi bărbaţilor în cîmpul muncii.

Maria Roșca

foto: fiioptimist.ro

Share