Iată care sunt rezultatele reformării justiției pentru anul trecut!

Iată care sunt rezultatele reformării justiției pentru anul trecut!

Ministerul Justiției a prezentat societății civile, instituțiilor implicate în reforma justiției, donatorilor și partenerilor internaționali Raportul privind gradul de implementare a Strategiei de Reformă a Sectorului Justiției pentru anul 2014. La eveniment au participat Ministrul Justiției, Vladimir Grosu, Aneil Singh, șef pentru cooperare a delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, viceministra Justiției, Sabina Cerbu.

A fost constatat un grad de realizare a acţiunilor programate şi scadente în proporţie de 69% ceea ce constituie o dinamică pozitivă a implementării acestui document de politici.

Printre cele mai proeminente realizări ale anului 2014 pot fi remarcate următoarele:
– înregistrarea evoluţiilor pozitive la capitolul reforma Procuraturii,
– adoptarea Legii privind răspunderea disciplinară a judecătorilor;
-avansarea procesului de optimizare a hărţii dislocării instanţelor judecătoreşti (dizolvarea/lichidarea Curţii de apel Bender), precum și continuarea procesului de modernizare a sediilor instanţelor judecătoreşti şi securizării acestora,
– implementarea practică a procedurii unificate de accedere în profesia de judecător,
– aplicarea noilor prevederi privind testarea integrităţii profesionale, confiscarea extinsă şi îmbogăţirea ilicită,
– iniţierea reformei instituţiei administratorilor autorizaţi;
– avansarea la nivel normativ a procesului de reformă al Centrului pentru Drepturile Omului,
– continuarea procesului construcţiei unui penitenciar modern, condiţiile de detenţie în cadrul căruia să respecte demnitatea umană.
”Reforma în domeniul Justiției se implementează, deși cu pași mici, dar siguri. Au început deja să apară unele rezultate, și cred că în curând aceste rezultate vor fi resimțite si de justițiabili. De curând am primit avizul Comisiei de la Veneția asupra proiectului de Lege privind Procuratura, care este parte integrală a Conceptul de Reformare a Procuraturii. Finalitatea este ca acest proiect de Lege în termeni proximi să fie racordat la noile recomandări ale Comisiei și să fie transmis în Parlament.” a reiterat Ministrul Justiției.
În cadrul ședinței au fost prezentate priorități ale asistenței externe pentru anul 2015, conformat Planului de Acțiuni a SRSJ și a restanțelor din anii precedenți.
Acestea sunt: definitivarea proiectului de lege cu privire la reformarea Procuraturii în baza recomandărilor Comisiei de la Veneția și promovarea acestuia; promovarea şi adoptarea proiectelor ce ţin de consolidarea CNI şi a instrumentelor cu care aceasta operează; avansarea proiectelor de acte normative legate de reforma Institutului Naţional al Justiţiei; continuarea activităţilor organizaţionale necesare pentru asigurarea finalităţii reformei Centrului pentru Drepturile Omului; reforma Curții Constituționale; creșterea vizibilității reformei prin intermediul mecanismelor de comunicare.

Strategia de Reformă a sectorului Justiției pentru anii 2011-2016 a fost aprobată de Parlament la 25 noiembrie 2011. În funcție de felul în care vor fi implementate acțiunile prevăzute în Strategie, Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova, în patru rate, un suport bugetar total de 60 de milioane de euro.

Doina Secrieru

Share