„Horus”: Avertizările noastre din primăvară – că dacă se anulează licitația de modernizare a bl. 2 la „Termoelectrica”, vom fi nevoiți să plătim suplimentar miliarde de lei, se adeveresc

„Horus”: Avertizările noastre din primăvară – că dacă se anulează licitația de modernizare a bl. 2 la „Termoelectrica”, vom fi nevoiți să plătim suplimentar miliarde de lei, se adeveresc

Țara noastră ar fi putut genera mai multă energie electrică proprie la principalul cogenerator din țară – „Termoelectrica” SA, reducând astfel dependența de sursele importate, respectiv, diminuând impactul actualei crize energetice. Despre acest lucru a anunțat Mihai Godea, director pentru Dezvoltare la grupul de companii “Horus”, care a subliniat că a venit cu astfel de avertizări încă în primăvara acestui an. Chișinăul a ratat, însă, posibilitatea de a crește producția proprie de energie electrică prin decizia politică de anulare a licitației de modernizare a blocului nr. 2 al “Termoelectrica”, în pofida atenționărilor venite din partea “Horus”, care urma să efectueze lucrările de modernizare, informează OFICIAL.

„Toate avertizările noastre, lansate în această primăvară, că dacă se anulează licitația de modernizare a bl. 2 la “Termoelectrica”, vom fi nevoiți să plătim suplimentar miliarde de lei, se adeveresc acum. Motivul politic invocat atunci de anulare a licitației, precum că se oferă circa 2 milioane de euro unei companii rusești, parte a consorțiului, pare un joc de copii pe lângă cele peste 2,5 miliarde de lei, pe care le-am plătit deja din bugetul de stat companiei rusești „Gazprom”. Nemaivorbind despre sutele de milioane de lei pe care le plătim pentru energia electrică produsă în stânga Nistrului tot de către o companie rusească.”, a declarant Mihai Godea, director pentru Dezvoltare a grupului de companii “Horus”.

Reprezentantul “Horus” a venit cu un șir de soluții pentru diminuarea crizei energetice actuale, care ar putea să se aprofundeze. „În această situație de criză considerăm absolut necesară conjugarea eforturilor instituțiilor publice, mediului de afaceri și comunității experților în domeniu, pentru identificarea soluțiilor durabile în vederea asigurării securității energetice a țării. De asemenea, propunem inițierea de urgență a procesului de modernizare a blocurilor 2 și 3, și modernizarea cilindrilor de presiune medie și înaltă, pentru a majora capacitatea de producție a energiei electrice cu circa 40 MW”, a declarat Mihai Godea.

Luni seara, 24 octombrie, a avut loc ședința Consiliului Suprem de Securitate, convocat de președintele țării, Maia Sandu, la care s-a discutat despre situația de criză energetică prin care trece țara noastră. Potrivit autorităților, după ce Ucraina a stopat exportul de energie electrică, iar Centrala de la Cuciurgan a redus semnificativ volumul de energie electrică livrat Moldovei, țara noastră se confruntă cu o insuficiență de energie electrică, fapt care ar putea duce la deconectări în masă. Deocamdată s-au luat măsuri de economisire a curentului, iar astăzi Comisia pentru Situații Excepționale se reunește din nou în ședință pentru a lua decizii legate de criza energetică.

Share