Guvernul a decis cine va exploata zăcămintele de gaze și țiței în sudul țării

Guvernul a decis cine va exploata zăcămintele de gaze și țiței în sudul țării

𝗚𝘂𝘃𝗲𝗿𝗻𝘂𝗹 𝗮 𝗱𝗲𝗰𝗶𝘀 𝗰𝗶𝗻𝗲 𝘃𝗮 𝗲𝘅𝗽𝗹𝗼𝗮𝘁𝗮 𝘇𝗮̆𝗰𝗮̆𝗺𝗶𝗻𝘁𝗲𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝗴𝗮𝘇𝗲 𝘀̦𝗶 𝘁̦𝗶𝘁̦𝗲𝗶 𝗱𝗶𝗻 𝘀𝘂𝗱𝘂𝗹 𝘁̦𝗮̆𝗿𝗶𝗶. Este vorba despre zăcămintele de gaze din Victorovca, raionul Cantemir și cele de țiței din Văleni, raionul Cahul.

Dreptul de folosință asupra acestor două sectoare de subsol a fost transmis întreprinderii de stat care deține monopolul în domeniu, Î.S. ”Expediția Hidro-Geologică din Moldova” (EHGeoM).

Concomitent, menținând importanța protecției mediului în zonele de exploatare, prin hotărârea aprobată a fost împuternicit Ministerul Mediului să încheie contractele de transmitere în folosință a sectoarelor de subsol cu EHGeoM iar Administrațiile Publice Locale din Cahul și Cantemir având misiunea de coordonare a proceselor de atribuire a terenurilor.

„Prin decizia de astăzi, reafirmăm – resursele subterane aparțin statului iar exploatarea zăcămintelor de gaze și țiței din sudul țării se va face în interes de profit pentru țară și cu reducere la minim a impactului asupra mediului”, a menționat în ședința Guvernului, directorul general al Agenției Proprietății Publice, Roman Cojuhari.

Share