Funcționalitatea Programului Agent Economic – examinată de experți ai UE

Funcționalitatea Programului Agent Economic – examinată de experți ai UE

În perioada 23-25 noiembrie 2021, Serviciul Vamal a fost gazda misiunii de validare a UE privind Programul Agent Economic Autorizat (AEO) din Republica Moldova, transmite OFICIAL.

La această etapă, grupul de validare, format din experți AEO din cadrul Direcției Generale Impozitare și Uniune Vamală (DG TAXUD) a Comisiei Europene și din administrațiile vamale ale statelor membre UE, a evaluat funcționalitatea programului național AEO, prin prisma compatibilității acestuia din punct de vedere operațional cu standardele UE, în vederea recunoașterii reciproce.

Timp de trei zile, echipa de experți a examinat structura organizațională a programului, metodologia analizei de risc, procesul de aplicare, autorizare și monitorizare. Mai mult, grupul de validare a avut oportunitatea să analizeze cum este aplicat în mod practic Programul național AEO, fiind organizate vizite de lucru la două companii deținătoare a statutului respectiv.

Această vizită se înscrie în eforturile Serviciului Vamal al Republicii Moldova și DG TAXUD de semnare și implementare la următoarele etape a Acordului de Recunoaștere Reciprocă a Programelor AEO RM-UE, o prioritate care derivă din angajamentele asumate conform Acordului de Asociere.

În prezent, Uniunea Europeană acordă asistență Serviciului Vamal în dezvoltarea unui sistem complex de schimb de date pentru recunoașterea reciprocă a operatorilor economici autorizați între RM și UE. Noul sistem de schimb de date AEO va fi primul sistem de conectare între autoritățile vamale ale Republicii Moldova și statele membre UE, deschizând astfel calea pentru viitoarele instrumente de cooperare între parteneri.

Până a ajunge la punctul de dezvoltare a sistemului de schimb de date, Serviciul Vamal a implementat o serie de acțiuni, inclusiv evaluarea legislației vamale naționale și aproximarea cadrului legal cu cel al Uniunii Europene. Acest lucru a fost realizat, de asemenea, cu sprijinul Uniunii Europene, în cadrul Misiunii Înalților Consilieri.

Încheierea Acordului de Recunoaștere Reciprocă a Programelor AEO între Republica Moldova și statele membre ale UE va oferi anumite beneficii mutuale agenților economici, printre care tratamente prioritare la trecerea frontierei – o bandă specială destinată deținătorilor autorizației AEO și un număr redus de controale.

La finalizarea vizitei, experții echipei de validare UE au apreciat funcționalitatea Programului Agent Economic Autorizat (AEO) din Republica Moldova, menționând buna cooperare și schimbul de experiență în domeniul AEO.

Notă: Misiunea de validare a Programului AEO din țara noastră a fost demarată în luna martie 2020 de Direcția Generală pentru Impozitare și Uniune Vamală din cadrul Comisiei Europene.

Cristina Pendea

4_fwGE8zf 1_L4vcAue

Share