Forța Fermierilor cu o solicitare către guvernare. Să se treacă agricultura de la moșieri la fermieri

Forța Fermierilor cu o solicitare către guvernare. Să se treacă agricultura de la moșieri la fermieri

Asociația Forța Fermierilor în contextul situației grave în sectorul agrar solicită guvernării o poziționare clară și tranșantă privind modelul de agricultură, care urmează să fie implementat în Republica Moldova, informează OFICIAL.

Asociația spune că agricultura este deja dominată de un grup restrâns de agroholdinguri.

„Totodată, unul din acești magnați din zona offshor controlează realmente Portul Internațional și influențează essential procesele de export, depozitare și transportare a producției agricole, precum și a monopolizat procesarea în sectorul oleaginos. Cu alte cuvinte, securitatea alimentară a Moldovei depinde în mare parte de un cerc îngust de persoane străine.

În același timp, sistemul de agricultură aplicat din partea agroholdingurilor este unu dezastruos pentru satele noastre. Aceste companii au nevoie doar de căteva culturi agricole de camp, care sunt exportate la prețuri cu valoarea adăugată scăzută. Agroholdinguri nu au nici un interes față de pomicultură, viticultură, legumicultură, zootehnia și procesarea producției pe loc, adică de sectoare, care asigură în zonele rurale un număr covărșitor de locuri de muncă. Apartenența la offshoruri și multiple facilități fiscal portuare le permit acestor entități expansiunea economică agresivă și constrângerea fermierilor din localitățile rurale. Acest model de agricultură nu aduce altceva pentru țara noastră decăt degradare a solurilor, șomaj, accelerare a migrației și distrugerea satelor”, spune Asociația.

Organizația propune alt tip de dezvoltare a sectorului agroindustrial, care ar permite inclusiv salvarea și dezvoltarea satelor. Forța motrică în agricultură ar trebui să fie fermierii mici și mijlocii, înregistrați în localitățile rurale.

„Este nevoie ca politica de stat în domeniul agroalimentar să fie schimbată fundamental. În acest sens se impune, cu asistența partenerilor externi, realizarea în maximum 3 ani a următoarelor măsuri strategice:

1. Schimbarea cardinală a sistemului de subvenționare cu acordarea priorităților pentru fermierii mici și mijlocii.
2. Lansarea unui program amplu de sprijin financiar substanțial exclusiv pentru fermierii mici și mijlocii în vederea creării spațiilor suficiente de depozitare a producției agricole, precum și a industrializării la scară mică în zonele rurale prin crearea mai multor întreprinderi moderne de procesare.
3. Creșterea esențială a suprafețelor terenurilor irigate, în special prin sporirea numărului și consolidarea asociațiilor utilizatorilor de apă.
4. Extinderea semnificativă a suportului financiar pentru ramura legumicolă și sectorul zootehnic.
5. Stimularea financiară și fiscală a cooperării fermierilor mici și mijlocii.
6. Interzicerea pentru companiile controlate din offshoruri, a arendei terenurilor agricole în Republica Moldova.
7. Combaterea rapidă și eficientă a acordurilor de cartel și abuzurilor de poziții dominante pe piețele de depozitare și comercializare a produselor agroalimentare.
8. Efectuarea unui control riguros și minuțios asupra procesului de înstrăinare a terenurilor agricole sub aspectul identificării proprietarilor străini (persoanele juridice cu participarea directă sau indirectă a persoanelor străine).

Dacă guvernarea susține conceptul asociației Forța Fermierilor privind trecerea agriculturii de la moșieri spre fermieri, atunci suntem gata să discutăm punctual planul de acțiuni urgente ce țin de implementarea acestei strategii”, mai spune Asociația.

Share