Fondul Provocările Mileniului Moldova au inițiat discuții cu locuitorii din aria drumului Sărăteni-Soroca
Fondul Provocările Mileniului Moldova (FPM Moldova) în parteneriat cu autoritățile publice locale au inițiat astăzi discuții publice în centrele raionale Florești, Soroca și Telenești, precum și în comunitățile din aria drumului Sărăteni-Soroca pentru a le cere locuitorilor atitudine responsabilă față de infrastructura rutieră reabilitată în cadrul Programului Compact, finanțat de Guvernul SUA.
Întrunirile publice vin ca rezultat al cazurilor de vandalizare a indicatoarelor rutiere și a stațiilor de așteptare, de furturi de lămpi instalate de-a lungul traseului Sărăteni-Soroca.
Valentina Badrajan, directorul executiv al FPM Moldova, a precizat că după darea în exploatare a drumului reabilitat în octombrie 2014, au fost sustrase 19 lămpi și au fost vandalizate peste 30 se indicatoare rutiere. Aceste cazuri pun în pericol securitatea traficului rutier și afectează aspectul drumului. Discuțiile publice inițiate vor accentua necesitatea identificării răufăcătorilor și sancționarea acestora, precum și prevenirea unor asemenea cazuri.
Leslie McCuaig, directorul rezident de țară al Corporației Provocările Mileniului (CPM) din SUA, a menționat în cadrul întrunirilor că drumul Sărăteni-Soroca este considerat de CPM cel mai bun drum reabilitat din cele peste 20 de țări, unde sunt implementate programe Compact. Acest drum a fost modernizat cu suportul poporului american, iar poporul moldovenesc își poate arăta recunoștința doar prin menținerea adecvată a noului drum, a accentuat reprezentantul CPM.
La întrunirile organizate de FPM Moldova sunt invitați să participe primarii din satele din aria drumului, angajații Inspectoratului General de Poliție, directorii instituțiilor de învățămînt, locuitori ai satelor. În cadrul discuțiilor sunt prezentate eforturile depuse pentru reabilitarea drumului, investiția totală a Guvernului SUA în reabilitarea traseului Sărăteni-Soroca și infrastructura aferentă care se ridică la 100 milioane USD. Totodată, sunt discutate posibilitățile de a spori responsabilitatea comunităților și grija pentru infrastructura rutieră.
Conform datelor făcute publice de autoritățile publice din domeniu, în anul 2014 pe întreg teritoriul ţării au fost furate şi deteriorate peste 530 de indicatoare şi alte instalaţii rutiere.
Doina Secrieru