Tot mai multe persoane cu HIV beneficiază de servicii de sănătate sexual-reproductivă
Grație eforturilor comune ale medicilor și organizațiilor non-guvernamentale, femeile și bărbații care trăiesc cu HIV, consumă droguri sau vin din alte categorii cu risc sporit de infectare din Republica Moldova, au acces sporit la servicii de sănătate sexual-reproductivă. Acestea primesc contraceptive gratuite la medicul de familie, în cabinetele de sănătate a reproducerii și centrele de sănătate prietenoase tinerilor și au parte de consultații specializate despre planificarea familială și alte servicii medicale ce le asigură un mod de viață mai sănătos.
Rezultatele obținute în acest domeniu au fost prezentate luni, 25 septembrie, în cadrul unui eveniment public, organizat de „AO Inițiativa Pozitivă”, UNFPA, Fondul ONU pentru Populație în Moldova, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova.
„Cu eforturile comune ale ministerului, partenerilor de dezvoltare și organizațiilor non-guvernamentale, am reușit în ultimii ani să oferim servicii integrate de combatere și control a infecției HIV și altor boli infecțioase. Aceasta înseamnă că pornim de la necesitățile individuale ale fiecărei persoane și pe lângă serviciile medicale, oferim și asistență psihologică”, a menționat viceministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco.
În cadrul evenimentului a fost prezentată istoria lui Vladimir și a Irinei Dodon, care formează un cuplu discordant, adică unul dintre soți are HIV. Aceștia au un băiat sănătos și planifică cel de-al doilea copil. „Cuplurile care se află în situația noastră și își doresc copii, pot să-i aibă. În prezent există multe posibilități care te ajută să-ți planifici familia, astfel încât copiii să fie sănătoși. Este important să ne adresăm la medicul de familie, unde avem dreptul la consultații gratuite și metode de planificare a familiei, la fel gratuite”, povestește Irina.
Cu sprijinul „AO Inițiativa Pozitivă ”și UNFPA, ca parte a Programului de Țară 2013-2017, în ultimii ani au fost ajutate circa 4,000 de persoane din grupurile de risc din R. Moldova să aibă acces la servicii de sănătate sexuală și reproductivă. De asemenea, specialiștii au fost instruiți cum să lucreze cu aceste persoane și au fost produse mai multe materiale informaționale utile pentru ei.
„Fondul ONU pentru Populație sprijină realizarea drepturilor sexual-reproductive ale tuturor persoanelor, în special din categoriile vulnerabile, pentru a le ajuta să trăiască o viață demnă. Ne bucură faptul să constatăm mai multe progrese în acest domeniu care dovedesc că sistemul de sănătate sexual-reproductivă din R. Moldova este tot mai aproape de standardele internaționale din acest domeniu și răspunde nevoilor tuturor”, a menționat Rita Columbia, Reprezentanta UNFPA în Moldova.
„În condiţiile precare de astăzi, este foarte important să continuăm aceste eforturi pentru a oferi servicii integrate de calitate unui număr cât mai mare de persoane. Mizăm pe colaborarea eficientă cu autorităţile, partenerii de dezvoltare, dar şi toţi beneficiarii, pentru a aduce o schimbare spre bine în viaţa tuturor”, a spus la încheierea evenimentului Ruslan Poverga, Director general AO Iniţiativa Pozitivă.
Serviciile de sănătate sexuală și reproductivă includ: consultația medicului, prevenirea cancerului de col uterin, prevenirea și tratamentul infecțiilor cu transmitere sexuală, pachete prenatale pentru femeile cu HIV și altele. În 2016, în Republica Moldova, pe ambele maluri ale Nistrului, au născut 203 femei HIV+.
Mihaela Rotari