Ei sunt câștigătorii Zilei Naționalei a Vinului 2014!
Ziua Națională a Vinului 2014 a fost un succes adevărat pentru vinificatorii autohtoni în promovarea vinului moldovenesc pe piața internă. Cea de-a 13-a ediție a Zilei Naționale a Vinului a unit sub un brand unic “Vinul Moldovei. O legendă Vie”, toate vinurile prezente la sărbătoare, scrie Madein.md. http://madein.md/news/eve
În cele două zile de festivitate oaspeții au avut ocazia să facă cunoștință cu vinurile Moldovei, cu noi lansări de băutură și chiar lansări de nume în industria vinicolă locală.
O lansare de succes a fost Vinăria Poiana, care a prezentat vinurile sale cu acest prilej. Reprezentantul vinăriei, Sergiu Gălușcă a fost bucuros să vadă la lansare un interes sporit pentru vinurile sale, care abia acum vor intra pe piața locală.
În cadrul evenimentului au fost premiate vinurile Moldovei. În urma unei selecții dintre 600 de vinuri produse în gospodăriile țărănești, juriul a ales cîștigătorii. La nominalizarea „Vin tânăr din soiuri tehnice” au fost oferite premii la două categorii. Astfel, pentru „Cel mai bun vin alb” a fost premiat Cojocari Tudor din Orhei, iar pentru „Cel mai bun vin roşu” – Crudu Serghei din Orhei. La nominalizarea „Vin tânăr din soiuri hibride”, învingători au devenit Dimitrov Vladimir satul Tvardiţa, raionul Taraclia, la categoria „Cel mai bun vin alb”, şi Radu Ion din satul Romanovca, raionul Ungheni, la categoria „Cel mai bun vin roşu”.
Cel mai bun vin roşu de casă din anii trecuţi păstrat mai mult de un an a devenit cel produs de Crudu Alexandru din oraşul Orhei. Premiul pentru cel mai bun vin alb de desert a ajuns la Bejan Mihaela din satul Taraclia de Salcie, raionul Cahul, iar pentru cel mai bun vin roşu de desert – la Pogor Timofei din satul Văsieni, raionul Ialoveni.
Igor Corman i-a felicitat pe învingători pentru performanțele înregistrate, dorindu-le succes în a continua tradiția de producere a vinurilor: ”Suntem mândri de faptul că îndeletnicirea pe care am moștenit-o din moși-strămoși a devenit o artă, este în continuă dezvoltare, iar vinurile moldovenești tot mai mult își ocupă locul pe care îl merită pe piața mondială”.
Pentru meritele deosebite aduse în industria vinului au obținut și vinificatorii.
Premiul pentru merite deosebite în domeniul vitivinicol a fost acordat în acest an companiei „Vinăria din Vale” care a fost selectată în calitate de candidat pentru decernarea Marelui Premiu în anul 2014 de către o comisie a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
Pentru iscusinţă deosebită manifestată în industria vinului, oenologul de la fabrica Chateau Vartely Arcadie Foşnea, a fost premiat cu medalia „120 de ani de la naşterea lui Petru Ungureanu”, oferită în premieră. “Este o mare onoare pentru mine să primesc această medalie. Vă mulţumesc mult pentru înaltele aprecieri”, a declarat oenologul.
Un mare merit la sărbătoarea națională a vinului a fost Școala Vinului care a pregătit degustații pentru cei care doresc să cunoască pașii corecți în savurarea unui vin. Somelierii au prezentat etapele importante în pregătirea unui vin pentru consum, au învățat participanții care sunt momente importante în servirea corectă a vinurilor. Pe parcursul acestor două zile 500 de participanți au fost instruiți să deguste corect vinul.
Oaspeții evenimentului au rămas impresionați de numărul mare de companii autohtone care au venit să prezinte vinurile moldovenești. Printre vizitatorii sărbătorii, s-au numărat și 2000 de turiști şi peste 20 de jurnalişti străini, care au venit în Moldova, special pentru sărbătoarea vinului. Mulți dintre ei cunoșteau vinurile fabricate în Moldova, însă au hotărît să vină la Sărbătoarea Națională a Vinului să cunoască mai mulți producători și tradiții locale.
La Ziua Naţională a Vinului 2014 au participat peste 45 de vinării din ţară. Prețurile pentru o sticlă de vin începeau de la 35 de lei și puteau ajunge la 350-450 de lei.
Maria Roșca