De Ziua Independenței, vrea să aducă Republica Moldova din nou în Cartea Recordurilor
Colonelul Petru Costin, astăzi, de Ziua Independenței a Republicii Moldova, a expus 12 mii de potcoave pe platforma Ministerului Apărării. De altfel, fiind vorba de o tentativă de înregistrare a unui nou record mondial, transminte OFICIAL.
„27 august, zi sfântă pentru țara noastră. Vreau să spun că, am ales așa o zi în comun cu comisia Recordului Guinness din Anglia, deoarece însăși de sărbătoarea aceasta, am vrut să arătăm tricolorul nostru în toate țările”, spune Petru Costin.
Colonelul colecționează de peste 50 de ani obiecte istorice pe teritoriul Republicii Moldova. Iar, în 2011, în comun cu Academia de Științe, au fost expuse două recorduri mondiale, una dintre ele este aceeași colecție de potcoave – 3200, de altfel cea mai mare colecție din lume.
„Astăzi am primit o hotărâre să bat un record, același record al meu – de la 3200, să-l ridic la 12 mii de potcoave, care sunt colecționate de pe teritoriul R. Moldova. Aș fi bucuros să-l întâlnesc pe acel colecționar care în viitor m-ar întrece pe mine cu recordul ăsta. Aici sunt colecționate însăși de pe teritoriul RM”, mai spune el.
La fel, a mai spus că, în colecție este o potcoavă din România. „A fost un caz când am executat o expoziție – înspre Sicilia, mergând prin munții din România, am văzut o potcoavă în drum”, a precizat el.
Colecționarul a mai spus când urmează să vină cu un răspuns cei de la Guinness
„O procedură specială am trecut, am cerut permisiunea de la înalta comisie a Recordurilor Guinness să fie apreciat de către specialiștii de pe loc în R. Moldova, care mi-au permis să fie martori independenți, observatori. Ultimul răspuns primit de la înalta comisie a Recordurilor, acestea sunt cuvintele lor – acum dovediți că puteți să fiți primul în lume cu această colecție. Sunt multe condiții, drastice, eu spun că asta e normal, dacă vrei să te bați cu toți colecționarii în lume”, dezvăluit Petru Costin.
De menționat că, cele 12 mii de potcoave au fost expuse pe platforma Ministerului Apărării. „Fiecare pătrățel este numărat de la 1 până la 120, procedura aceasta a fost efectuată de aceea ca – comisia să pună în evidență, să numere fiecare pătrățel mai ușor, sunt câte 10 la 10, adica 100 de potcoave în pătrățel”, precizează el.
De asemenea, această colecție impresionantă de potcoave și nu doar vor putea fi văzute la Ialoveni. “Actualmente, cu suportul Consiliului din Ialoveni, cu suportul orașului Alba Iulia din România și marele suport a Președintelui RM, în Ialoveni a fost construită o galerie, unde sunt expuse colecțiile, adunate de către mine personal”, a conchis el.
Cristina Tomac