De ce trăiesc femelele mai mult decât masculii, în funcție de specie. Misterul ar fi fost elucidat, susțin experții
În cazul mamiferelor, în medie, femelele trăiesc mai mult decât masculii, însă în cazul păsărilor, procesul are loc invers și acum cercetătorii cred că au descoperit ce cauzează aceste diferente, scrie The Guardian.
Potrivit experților, dacă un organism are două copii ale aceluiași cromozom sexual, crește probabilitatea ca durata de viață să fie mai lungă, ceea ce sugerează că a doua copie are un efect de protecție.
„Aceste rezultate reprezintă un pas important în descoperirea mecanismelor ce afectează longevitatea, ceea ce poate duce la diferite moduri de a extinde viața”, au scris autorii în studiu, relatează digi-animalworld.tv
Ideea că a doua copie a aceluiași cromozom sexual are un rol de protecție nu e nouă și a fost susținută de observarea mamiferelor (unde femelele au doi cromozomi sexuali de același fel și masculii tind să trăiască mai puțin).
În cazul păsărilor, masculii trăiesc, în medie, mai mult și au doi cromozomi Z, în timp ce femelele au cromozomi ZW.
Potrivit studiului publicat în jurnalul Biology Letters, această tendință se poate observa în cazul mai multor specii.
Experții au studiat 229 de specii, de la insecte la mamifere, și au observat că indizivii cu doi cromozomi sexuali de același fel trăiau, în medie, cu 17.6% mai mult decât cei care aveau doi cromozomi diferiți sau doar un cromozom.
Doina Secrieru