Curtea de Conturi a participat la sesiunea de primăvara a Grupului de lucru EUROSAI WGEA

Curtea de Conturi a participat la sesiunea de primăvara a Grupului de lucru EUROSAI WGEA

Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), recent, a participat la sesiunea de primăvară a Grupului de lucru EUROSAI privind auditul mediului (WGEA). Evenimentul a fost organizat online de către Oficiul Suprem de Audit al Poloniei.

Sesiunea de primăvară a Grupului de lucru EUROSAI WGEA a întrunit reprezentanți ai instituțiilor supreme de audit (ISA) din Polonia, Belgia, Serbia, Slovacia, Malta, Estonia, Ungaria, Cehia, Italia, Ucraina, Moldova, etc.

La această întrunire CCRM a fost reprezentată de membrii Grupul de lucru, Tatiana Vozian și Natalia Apostol.

Scopul sesiunii de primăvara a fost de a implica ISA și experții în mediu pentru a disemina bunele practici utilizate în multe state, cu referire la managementul deșeurilor, și a scoate în evidență carențele existente în acest domeniu și ce poate fi îmbunătățit.

În fiecare an, europenii generează 25 de milioane de tone de deșeuri din plastic, însă mai puțin de 30% sunt colectate pentru a fi reciclate. În întreaga lume, plasticul reprezintă 85% din deșeurile de pe plaje, care ulterior ajung în mări și oceane și se infiltrează în organismele vii.

Comisia Europeană abordează serios problemele ce țin de deșeuri și promovează cea mai viabilă soluție – dezvoltarea economiei circulare. Astfel, în cadrul sesiunii de primăvara au fost prezentate diferite modele ale economiei circulare. La moment, țările europene se expun asupra politicilor elaborate, care promovează economia circulară.

In cea de-a doua zi a sesiunii de primăvară EUROSAI WGEA, auditorii CCRM au participat la atelierul din cadrul grupului de lucru pentru realizarea auditului cooperativ în domeniul deșeurilor de plastic, unde membrii ISA au făcut schimb de informații referitor la nivelul de implementare a managementului deșeurilor în țările membre. Totodată, s-a pus accent pe dezvoltarea sistemului responsabilității extinse a producătorului, care, deși este pus în funcțiune, nu se implementează la nivelul așteptat, deoarece este nevoie de ridicat nivelul de responsabilitate a populației, nivelul de comunicare și conlucrare între autoritățile statului, iar fără o susținere financiară din partea statului, buna dezvoltare a acestui sistem este o provocare.

Doina Secrieru

Share