Control inopinat la o fabrică de procesare a cărnii

Control inopinat la o fabrică de procesare a cărnii

Ofițerii Direcției investigarea fraudelor economice a Inspectoratului Național de Investigații și angajații Agenției naționale siguranței alimentelor, au stopat în regiunea or.Cricova, un microbus în timp ce ieșea de pe teritoriul unei întreprinderi specializate în domeniul procesării cărnii, fabricării mezelurilor și afumăturilor din carne.

În urma verificărilor, polițiștii au depistat în microbus produse din carne și mezeluri fără acte de proveniență.

Ulterior, în urma descinderii a organelor de drept pe teritoriul fabricii unde își desfășoară activitatea un agentul economic cu vârsta de 53 de ani, s-a stabilit și identificat un șir de încălcări de ordin economic.

Astfel, încălcările fiind manifestate prin procurarea materiei prime atât în numerar cât și în lipsa actelor de proveniență ce atestă o origine dubioasă a mărfii, fără contabilizarea operațiunilor economice, a bonurilor de plată și respectiv utilizarea materiei prime fără acte de origine în procesul fabricării a produsului final cu scop de a diminua impozitele și taxele aferente bugetului de stat.  O mare parte a produsului finit este comercializat fără acte de proveniență pe întreg teritoriul țării.

De asemenea, s-a stabilit că o mare parte din produs care este păstrat în depozitele întreprinderii nu sunt luate la balanța contabilă, fiind depistate și ridicate înscrisuri de tip ”ciornă” ce atestă existența contabilității duble, totodată a fost depistată marfă returnată cu termenul de valabilitate expirat etc.

Totodată, reieșind din competența împuternicită, angajații ANSA au depistat un șir de nereguli de ordin sanitaro – veterinar  și anume, produsele semifabricate gata pentru comercializare ce se păstrau în același depozit cu materia primă. La fel,  produsul finit era în lipsa marcajului care ar confirma trasabilitatea, finisarea procesului tehnologic și termenul limită de consum, în urma căruia există pericolul de pătrundere a produsului pe piața internă cu date eronate (data fabricării, termenul limită de consum).

În total au fost ridicate peste 3000 kg de materie primă și produs finit până la adoptarea unei decizii a Direcției municipale privind siguranța alimentelor, totodată au fost prelevate probe de la tot asortimentul de mărfuri aflate în stoc, în scopul stabilirii respectării de către companie a normelor igienico-sanitare.

Mihaela Rotari 

Share