Conducerea ANSA a vizitat Laboratorul central de testare a băuturilor alcoolice/nealcoolice și a produselor conservate

Conducerea ANSA a vizitat Laboratorul central de testare a băuturilor alcoolice/nealcoolice și a produselor conservate

Directorul General al Agenției pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Vladislav Cotici, a efectuat o vizită la I.P. „Laboratorul central de testare a băuturilor alcoolice/nealcoolice și a produselor conservate”, unde ANSA exercită funcția de fondator.

„În cadrul vizitei, a fost demonstrat procesul de prelevare, înregistrare și testare a probelor pentru examenele de laborator în băuturi alcoolice, inclusiv procesul de certificare de către Organismul de Certificare din cadrul Laboratorului. În timpul vizitei, a fost demonstrată și dotarea tehnică cu utilaj a laboratorului dar și spectrul investigațiilor de laborator”, se menționează într-un comunicat emis de Agenție.

Instituția Publică, dispune de acreditate în conformitate cu standardul internațional ISO 17025/2018 și de specialiști instruiți – atât în țară, cât și în străinătate în cadrul laboratoarelor de referință europene. „Toate acestea fiind necesare pentru a garanta o bună funcționare a laboratorului și asigurarea unui nivel înalt a calității serviciilor acordate”, mai adaugă ANSA.

Domeniile de competență ale al I.P. „LCTBANPC” sunt:

  1. Siguranța și calitatea produselor alimentare, a materiei prime și a producției alcoolice;
  2. Organizarea analizelor de laborator și senzoriale pentru producția alcoolică și produsele alimentare;
  3. Acordarea serviciilor de evaluare a conformității producției alcoolice și a produselor alimentare;
  4. Alte domenii atribuite, prin acte normative, inclusiv actele fondatorului, în competența Laboratorului;
  5. Testarea calității și inofensivității producției alcoolice, prelevate de organele de control și supraveghere a producției alcoolice;
  6. Efectuarea testărilor (încercărilor) de arbitraj privind calitatea și inofensivitatea producției alcoolice;
  7. Acordarea ajutorului metodologic întreprinderilor privind efectuarea controlului asupra calității și implementarea metodelor noi de verificare a calității și inofensivității producției alcoolice;
  8. Elaborarea, revizuirea și realizarea documentației tehnico-normative;
  9. Implementarea metodelor de verificare a calității și inofensivității producției alcoolice în conformitate cu practicile europene și internaționale;

Cristina Pendea

Share