Rezoluția adoptată de PVE în cadrul Congresului extraordinar: „Vom colabora cu alte formațiuni de orientare pro-Europeană”

Rezoluția adoptată de PVE în cadrul Congresului extraordinar: „Vom colabora cu alte formațiuni de orientare pro-Europeană”

În cadrul Congresului extraordinar, Partidul Verde Ecologist (PVE) a ales un nou președinte – Vitalie Marinuța, și a adoptat o rezoluție, informează OFICIAL.

Mai jos vedeți rezoluția integrală:

„Noi, delegaţii congresului VII extraordinar al Partidului Verde Ecologist din Republica Moldova (PVE) ne-am întrunit la Chişinău pentru a analiza și aprecia activitatea Partidului în contextul social-politic actual, dar și pentru a dezbate problemele cu care se confruntă cetățenii. Apreciem eforturile depuse de Partid în promovarea idealurilor ecologiste în campaniile electorale de alegeri Parlamentare și locale din anul 2019, totodată luăm în calcul eșecurile și oportunitățile ratate. Este benefică și necesară participarea activă a PVE în familia unită a Partidului Verde European, a patra forță politică din Parlamentul Uniunii Europene, concomitent cu dezvoltarea relațiilor bilaterale cu alte partide, adepte ale doctrine ecologiste.

Încălzirea globală solicită implementarea urgentă a politicilor de diminuare a emisiilor de CO2 pe teritoriul Republicii Moldova. În urma atitudinilor iresponsabile din partea autorităților locale și centrale față de mediul înconjurător, Republica Moldova s-a transformat într-un imens cimitir de deșeuri, fără râuri și fântâni cu apă curată, fără păduri, dar cu aer suprapoluat. Considerăm că este impetuos necesar să declarăm stare de criză ecologică pe întreg teritoriul țării.
Constatăm că ”deoligarhizarea” promisă a eșuat, iar statul poate fi considerat și în continuare ”stat capturat”, doar că de alți actori și formațiuni politice. Criminalii de stat, hoți ai ” miliardului”, rămân în libertate, ba mai mult pe urmele lor sunt porniți și alți reprezentanți ai clasei politice actuale, în timp ce majoritatea populației devine tot mai săracă. Corupția, politizarea excesivă a tuturor instituțiilor statului, incompetența, furtul banului public și lipsa creșterii economice conduc la exodul imens al populației, iar ca rezultat, la schimbarea dramatică și scăderea structurii demografice a populației.

Performanțele electorale obținute de colegii noștri verzi din majoritatea țărilor Uniunii Europene în ultimii ani ne demonstrează prioritatea ideologiei ecologiste în lupta pentru o societate armonioasă și o economie eficientă și echitabilă. Doar valul verde European poate salva Republica Moldova din mrejele statului fălit.
Partidul Verde Ecologist din Republica Moldova condamnă starea în care este adusă populația, mediul ambiant și instituțiile statului și își trasează următoarele priorități:

  1. Vom consolida și extinde structurile teritoriale de partid și organizațiile afiliate pentru a deveni în viitor o forță viabilă ce va putea câștiga încrederea cetățenilor și aduce ideologia verde la putere.
  2. Vom spori prezența partidului la toate nivelurile prin organizarea diverselor acțiuni de promovare, protestare, implicare socială și educație folosind toate resursele posibile, inclusiv cele on-line.
  3. Vom fortifica relațiile bilaterale cu partidele din țările vecine România și Ucraina pentru a eficientiza lupta comună în scopul protejării mediului, promovării valorilor democratice și prosperității economice.
  4. În calitate de membru cu drepturi depline ne vom implica mai riguros în activitatea Partidului Verde European, care este la moment a patra forță politică din Parlamentul European. Scopul primordial este să atragem experiența familiei verzilor europeni pentru dezvoltarea partidului dar și pentru a promova cursul de dezvoltare European al Republicii Moldova.
  5. Vom colabora cu alte formațiuni de orientare pro-Europeană pentru a combate împreună personajele și forțele politice care doresc și în continuare să mențină regimul oligarchic, antidemocratic și populist în scopul îmbogățirii personale și de grup, dar nu al dezvoltării țării.
  6. Top cinci riscuri globale pentru anul 2020, enunțate în cadrul Forumului Economic Global sunt despre mediu și sunt și riscuri în adresa securității și a Republicii Moldova. Solicităm Parlamentului și Guvernului să declare stare de criză de mediu reieșind din situația deplorabilă a mediului din țară, care poate afecta grav sănătatea populației și dezvoltarea durabilă a țării și să planifice dezvoltarea ulterioară reieșind din aceasta.
  7. Vom lupta pentru egalitatea de gen reieșind din faptul că în Republica Moldova, țară care tinde a fi una cu valori democratice, femeile și bărbaţii încă nu sunt tratați egal și nu se bucură de avantaje similare în toate domeniile vieții sociale, economice, politice, etc..”.

Andriana Cheptine

Share