Compania IT „Ritlabs” – partener al publicației „Almanah Politic 2019”
Maxim Masiutin, directorul companiei „Ritlabs”, singura companie din Republica Moldova ce-și exportă produsele IT sub propria marcă, este unul din protagoniștii care apar pe paginile „Almanahului Politic 2019”, ediția a cincea care a fost lansată marți, 11 februarie 2020, de compania „Poliexpert” și portalul www.tribuna.md.
Directorul Ritlabs, Maxim Masiutin a spus că, atunci cînd a primit propunerea de a apărea în almanah cu un interviu despre cum a fost pentru „Ritlabs” anul trecut, nu a ezitat nici o clipă să accepte.
„Este un proiect foarte bun. Vă mulțumesc că promovați libertatea cuvîntului”, a spus directorul companiei Ritlabs, Maxim Masiutin. „Astfel, compania „Poliexpert” și www.tribuna.md, editorii almanahului, își aduc contribuția deosebit de importantă în respectarea dreptului la libera exprimare în Republica Moldova, un drept fundamental al omului de care depind celelalte drepturi”, a mai spus Masiutin. Directorul „Ritlabs” a precizat cu acest prilej că, în alte țări există almanahuri și e foarte important că deja și în Republica Moldova, an de an, este scos de sub tipar un almanah al politicii autohtone.
Totodată, Masiutin Maxim a subliniat că piața IT din Moldova continuă să se dezvolte în ritm ascendent și aceasta este un lucru firesc pentru era digitală în care ne aflăm. Oamenii tot mai mult apelează la softuri în viața cotidiană, ceea ce le ușurează viața și o face mai interesantă. Sectorul IT se dezvoltă cu ritm rapid. În Republica Moldova s-a creat un mediul de afaceri mai favorabil pentru businessul IT decît cîțiva ani în urmă, și aceasta permite sectorului să fie unul competitiv. Companiile IT și-au reunit activitatea în cadrul parcului IT virtual, lansat în 2018, «Moldova IT Park». În anul 2019, numărul companiilor-rezidente ale parcului a crescut de la 310 pînă la 527, cu venitul total în anul 2019 de mai mult de 3 miliarde lei, ce constituie aproximativ 2% din produsul intern brut al Moldovei. Acum, aceste companii, prin forțe comune, contribuie la dezvoltarea sectorului IT. În acest context, referitor la «Moldova IT Park», Masiutin Maxim a menționat: «Aici mă refer nu doar la atragerea investițiilor, promovare, instruire, suport și dezvoltarea, dar țin să accentuez și contribuția asupra unui aspect social important precum atragerea și menținerea forței de muncă. După cum știm, în ultimii ani ne ciocnim cu problema lipsei de cadre calificate, din cauza migrației. În sectorul IT, însă, s-au creat asemenea condiții care permit companiilor să fie competitive pe piața forței de muncă, atît pe plan local, cît și internațional. Un aspect al regimului fiscal avantajos presupune că din salariu nu se mai rețin impozite, astfel, salariul a devenit unul mai atractiv. Prin urmare, locurile de muncă bine plătite din sectorul IT, permit atragerea și menținerea în Republica Moldova a specialiștilor talentați».
Referitor la tendințe în sectorul IT a Republicii Moldova Masiutin Maxim a menționat următoarele: «Deși acum cota sectorului IT în economia Republicii Moldova este relativ mică, se evidențiază o tendința fermă de creștere a acestei cote. Chiar dacă în ultimii ani condițiile de dezvoltare a sectorului IT sunt mai favorabile decît în trecut, dacă statul nu va fi capabil să le mențină, capitalul uman și activele nemateriale (oameni și obiecte de proprietate intelectuală), fiind foarte mobile, vor părăsi țara foarte repede, cu puține șanse de întoarcere înapoi. În plus, pentru favorizarea exportului direct de către companiile IT din Republica Moldova, statul trebuie să-și onoreze acordurile internaționale încheiate dintre Moldova cu alte state privind evitare impunerii duble pe impozitul pe venit. Cu regret, statul nu le onorează în privința rezidenților parcurilor IT. Prin urmare, unele companii care ar putea să se înregistreze drept rezidente ale parcului, inclusiv și companiile care ar putea să fie nou-create de către investitorii străini și locali, preferă să nu activeze în Moldova deloc, sau să nu efectueze exportul direct din Republica Moldova clienților săi în alte țări».
Directorul „Ritlabs” a fost mîndru că în anul 2019 compania a exportat produsele utilizatorilor din 85 de țări ale lumii, iar cei mai mulți clienți am avut din Rusia, Germania, Polonia, SUA și Marea Britanie. Referitor la clienții, Masiutin Maxim a menționat: «Suntem cunoscuți la nivel mondial, utilizatorii ne apreciază, iar noi ne putem mândri că, prin propriul brand, contribuim la dezvoltarea imaginii țării. Clienții noștri sunt utilizatorii care apreciază funcționalitatea, siguranța și comoditatea unui client de gestiune a poștei electronice precum este „The Bat!” și versiunea mobilă a acestuia. Programul este potrivit pentru mediul corporativ, dar și pentru utilizatori individuali. Acest program poștal însă, nu este prevăzut pentru utilizarea în masă, ci este destinat mai mult utilizatorilor cu cerințe deosebite: care gestionează un volum mare de corespondență electronică sau care doresc să păstreze mult timp un număr mare de scrisori, sau cei care doresc să păstreze în secret și siguranță mesajele electronice».
Mihaela Rotari