Deputat: Un pas înapoi din partea lui Dodon, care a promis multe, dar nu poate face mai nimic

Deputat: Un pas înapoi din partea lui Dodon, care a promis multe, dar nu poate face mai nimic

„Dodon și pensiile – o epopee în 3 acte, în care încearcă să ne aibă de fraieri permanent. O lectură mai lungă, dar informativă”, scrie deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dan Perciun, informează OFICIAL.

Ieri, într-o postare pe o rețea socială, Perciun comunica despre indexarea de două ori pe an a pensiilor. „Mâine Guvernul lui Dodon va propune triumfalist a 3-a variantă (și cea mai proastă pentru pensionari) de implementare a indexării de două ori pe an a pensiilor. În această ultimă variantă indexarea se face prin, de facto, înjumătățirea coeficientului de indexare. În loc, ca în 2020 pensiile cele mai mici să fie indexate cu aproape 10% (4.9% în aprilie + 4.9% în octombrie), iar toate celelalte cu 4.9% – odată cu modificările de mâine toate pensiile vor fi indexate cu cca 3.1% în aprilie și în octombrie nu se știe cu cât, rămâne de văzut inflația din primele 6 luni ale acestui an. Deja e clar, cu regret, că în primul rând vor avea de pierdut cei cu cele mai mici pensii. Comparativ cu varianta inițială propusă de Dodon, în august, și modificată pe furiș în Parlament în decembrie, ceea ce va vota mâine Guvernul Chicu e în general cer și pământ. În prima variantă a dublei indexări (aia serioasă, nu prin împărțire la 2) urmau să beneficieze, treptat, inclusiv cei ale căror pensii ar fi ajuns cam la 7000 de lei pe lună. Nici pomină deja de așa ceva. E clar că bula s-a spart și Dodon încă o dată, pur și simplu, a mințit pensionarii, mizând că lumea nu înțelege toate aceste subtilități”.

„A doua măgărie din proiectul care va fi votat mâine ține de indexarea pensiei judecătorilor. Aduc aminte, că PAS a înaintat un proiect de lege, prin care le-ar fi eliminat judecătorilor un șir întreg de facilități, le-ar fi majorat vârsta de pensionare, etc. – propuneri care nu se bucură de sprijin din partea majorității parlamentare. Ceea ce se va vota mâine, reprezintă o încercare de a arunca praf în ochi și a distrage atenția de la principala măgărie referitoare la dubla indexare. Cu mare pompă, Chicu va anunța mâine că pensiile judecătorilor vor fi indexate nu în baza evoluției salariului actual al judecătorilor, ci după același principiu ca și a celorlalți cetățeni. DAR ATENȚIE – în formula existentă, pensiile judecătorilor în 2020 (și așa foarte mari) nu s-ar mări! pentru că în 2020 salariile lor nu au crescut! Și mai mult ca atât, ele nici n-ar trebui să crească în următorii ani, fiindcă pentru judecători valoarea de referință e 2500 MDL, iar pentru muritorii de rând 1650 MDL – calculați singuri în câți ani oamenii de rând ar ajunge din urmă judecătorii – vreo 3-4 la sigur. În acești 3-4 ani pensia lor NU S-AR FI MĂRIT. Odată cu modificările lui Chicu, pensia lor medie de 20.000 de lei pe an va fi indexată de 2 ori pe an. Asta da ECHITATE!”, adaugă deputatul Perciun.

„A treia surpriză din proiectul de mâine ține de indemnizația pe care o primește soțul supraviețuitor, în cazul în care răposatul a primit pensie mai puțin de 5 ani de zile. În varianta votată în decembrie, de această indemnizație beneficiau toți soții supraviețuitori. Acum, Guvernul Dodon introduce condiția ca salariul sau pensia supraviețuitorului să nu depășească cca 3500 de lei pe lună în 2020. Iarăși un pas înapoi din partea lui Dodon, care a promis multe, dar în practică nu poate face mai nimic”, a adăugat Perciun.

Doina Secrieru

Share