Cetățeni ai Ucrainei, surprinși în timp de trec ilegal frontiera

Cetățeni ai Ucrainei, surprinși în timp de trec ilegal frontiera

Depășirea termenului de ședere pe teritoriul Republicii Moldova și „rătăcirea” în zona de frontieră în timp ce colecta metale uzate, au fost motivele invocate de doi cetățeni ucraineni, reținuți la sfârșitul săptămânii trecute.

Pe numele lor, polițiștii de frontieră din Direcția regională Nord au pornit cercetări penale privind săvârșirea infracțiunii de trecere ilegală a frontierei de stat.

În după amiaza zilei de 18 mai, angajații Sectorului Poliției de Frontieră Larga au fost sesizați despre prezența unei persoane străine pe direcția localităților Varticovți (Ucr) – Larga (RM). Pentru verificarea informației parvenite, a fost anunțată patrula care efectua misiunea de control și supraveghere în regiune. Ca rezultat, la doar 50 metri de linia de frontieră a fost observată o persoană de gen masculin care nestingherit a trecut frontiera și se îndrepta spre interiorul țării. Din cercetările de la fața locului s-a constatat că bărbatul nu deține niciun document, dar din spusele sale este cetățean ucrainean, confirmat ulterior de către colegii din Ucraina. În declarații cetățeanul a precizat că nu avea intenția de a încălca frontiera de stat, de fapt acest era în căutare și de colectare a metalelor uzate.

Conform informației operative, polițiștii de frontieră din Criva au depistat un alt cetățean ucrainean care a traversat ilegal hotarul. Bărbatul de 51 de ani a fost reținut ieri, în jurul orei 01:00, în apropiere de punctul de trecere Criva-Mamaliga. În cadrul audierii, și-a motivat ilegalitatea comisă prin faptul că depășise termenul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova și după refuzul de intrare în RM, primit în PTF Criva, a încercat prin ocolirea acestui punct de trecere.

În ambele cazuri, cetățenii ucraineni sunt cercetați pentru trecerea ilegală a frontierei de stat, care în conformitate cu art. 362 al.1 CP al RM, aceștia riscă o amendă în mărime de până la 750 unităţi convenţionale sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau închisoare de până la 2 ani.

Mihaela Rotari

Share