Centre specializate de intervenție pentru copii și adulți care suferă de autism vor funcționa în Republica Moldova

Centre specializate de intervenție pentru copii și adulți care suferă de autism vor funcționa în Republica Moldova

În Republica Moldova vor funcționa Centre specializate de intervenție pentru copii și adulți cu tulburări din spectrul autist (TSA). În acest sens, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a elaborat un Proiect care prevede Regulamentul – cadru de organizare și funcționare a acestora, care la moment este în proces de avizare și urmează să fie aprobat de  Guvern, informează Oficial.

Anunțul a fost făcut de ministrul Svetlana Cebotari, în cadrul conferinței de lansare a proiectului „Ajutor pentru copiii cu tulburări de spectru autist și alte tulburări genetice în Republica Moldova, 2018-2021”, implementat de A.O. „ADRA Moldova” și „A.O. SOS Autism”, cu sprijinul financiar al Guvernului Cehiei.

„La moment, în țară, nu există o instituţie de stat specializată în prestarea serviciilor medico-sociale pentru persoanele cu TSA, astfel fiind limitat accesul la servicii de reabilitare medico-psiho-socială. În cadrul acestor centre, va fi oferit suport specializat copiilor și tinerilor adulți în realizarea maximă a potenţialului său de dezvoltare fizică, cognitivă, socio-afectivă, comunicativă, a capacităţii de adaptare, prin acordarea serviciilor de sănătate mintală, corecţie logopedică, kinetoterapie, servicii psiho-pedagogice, psihologice. La fel,  salutăm implicarea partenerilor de dezvoltare și odată cu lansarea proiectului vor contribui la  dezvoltarea și acordarea serviciilor pentru persoanele care suferă de tulburări de spectru autist”, a declarat Svetlana Cebotari.

La rândul său, Excelența sa, Ambasadorul Republiciii Cehe în țara noastră, Zdeněk Krejčí a menționat că prin intermediul Agenției Cehe pentru Dezvoltare, au lansat proiectul pentru a îmbunătăți serviciile de îngrijire medicală, educaționale și profesionale pentru persoanele care suferă de autism.

Astfel, pe parcursul a trei ani, în cadrul proiectului urmează să fie formați profesional în domeniul medical, educațional și profesional cel puțin 365 de profesioniști (130 psihiatri, 150 medici de familie, 30 neurologi, 50 pediatri, 5 geneticieni) în diagnosticul autismului și servicii de sănătate pentru autism. La fel, vor fi instruiți 250 de profesioniști psihopedagogi, psihologi, profesioniști în autism și tulburări genetice.

De asemenea, instituțiile publice vor fi sprijinite pentru a dezvolta servicii educaționale, profesionale și medicale pentru copiii cu autism și tulburări genetice.

Menționăm că, în Republica Moldova, în anul 2017 au fost înregistrați oficial circa 346 de copii cu autism. În lume, circa 1 copil din 68 se naște cu autism, iar 13% anual este rata de creștere a numărului de copii cu autism. Tulburările de spectru autist (autism) reprezintă un grup de tulburări de dezvoltare psihologică profundă a copilului, caracterizate printr-o deteriorare calitativă  severă în interacţiune socială reciprocă, comunicare și comportament.

Doina Secrieru

Share