Cel mai tânăr primar din țară a aplicat la un proiect AIPA, iar localitatea sa acum are un tractor multifuncțional

Cel mai tânăr primar din țară a aplicat la un proiect AIPA, iar localitatea sa acum are un tractor multifuncțional

Îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii rurale reprezintă o altă măsură de sprijin susținută de către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, prin prisma Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.

Un exemplu elocvent este primăria satului Filipeni, care a beneficiat de sprijin financiar prin prisma programului dezvoltare rurală. Pentru a crea condiții de trai moderne locuitorilor și de a presta servicii publice calitative, primarul satului Filipeni, Tudor Camerzan a înaintat proiectul „Îmbunătățirea condițiilor de viață localnicilor din Filipeni prin servicii de utilaj tehnic calitative și accesibile” pentru subvenționarea unui tractor multifuncțional.

„Fiind ales în funcția de primar am analizat în primul rând strategia de dezvoltare socio-economică a localității unde am depistat un șir de probleme nesoluționate. Astfel, am organizat dezbateri publice cu localnicii, unde am discutat toate problemele și soluțiile, iar prioritar, la momentul dat, a fost propunerea de a achiziționa un tractor multifuncțional pentru localitate, care să ofere localnicilor servicii de evacuare a deșeurilor, dar și să întrețină drumurile locale”.

Fiind la primul mandat, tânărul primar dă dovadă de înțelepciune și ingeniozitate în aplicarea ideilor de transformare a satului Filipeni într-o localitate modernă. Studiile de master obținute de către Tudor Camerzan în domeniul politicilor publice și managementul instituțional stau la baza implementării cu succes a proiectelor de dezvoltare a infrastructurii satului Filipeni.

Ce a determinat primăria satului Filipeni să aplice la programul de subvenționare pentru îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii rurale, a fost problema deșeurilor menajere, precum și lipsa utilajelor de deszăpezire a localității.

„Lipsa utilajelor de deszăpezire a localității practic blocau satul pe câteva zile până era identificată o tehnică specială din localitățile vecine, iar gunoiul aruncat haotic creștea riscul de infecții și de poluare a mediului. Astfel în urma consultării cu populația s-a decis de a aplica la subvenționare pentru procurarea unui tractor multifuncțional, necesar la diferitele lucrări de amenajare a localității”.

La îndemnul locuitorilor satului, primăria a decis să depună dosarul de aplicare la programul Subvenții în avans pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural, măsura 2. În consecință, proiectul a fost aprobat, iar primăria a beneficiat de sprijin financiar în sumă de 428 mii lei pentru procurarea tractorului multifuncțional.

În urma achiziționării tractorului multifuncțional a fost deschis un nou loc de muncă, iar localnicii beneficiază de servicii de evacuare a deșeurilor săptămânal. Totodată, a fost redus timpul de așteptare pentru a deszăpezi drumurile locale, drept urmare să permită circulația liberă și fără probleme a sătenilor. Din punct de vedere economic, se înregistrează o descreștere a cheltuielilor, care se efectuau pentru anumite lucrări de amenajare a localității cu utilaje contractate.

Astfel, prin implementarea cu succes a proiectului s-a ajuns la rezultatele dorite, care sunt atât de ordin social cât și economic. Conducerea localității Filipeni menționează că problemele cu care se confruntă oamenii din sat sunt generate de lipsa resurselor financiare. Acestea ar soluționa șirul de neajunsuri ce îi determină pe săteni să migreze spre alte localități.

„Practic toate problemele existente cum ar fi: drumurile rele, lipsa iluminatului stradal, lipsa locurilor de muncă, sunt generate de insuficiența resurselor financiare necesare pentru a le soluționa. În acest context, unica soluție existentă este atragerea de granturi și fonduri nerambursabile de la diferite instituții naționale și internaționale”.

Cu toate că satele Moldovei se confruntă cu un șir de probleme ce țin de infrastructură și servicii calitative pentru populație, autoritățile satului Filipeni au o strategie cu obiective ambițioase. În agenda primarului de Filipeni sunt stipulate următoarele proiecte: construcția apeductului, construcția de drumuri, dezvoltarea serviciului de salubrizare a localității, menținerea și atragerea de investitori pentru crearea locurilor de muncă. Deși proiectul „Îmbunătățirea condițiilor de viață localnicilor din Filipeni prin servicii de utilaj tehnic calitative și accesibile” vizează mai multe obiective principale, unul dintre acestea a fost realizat cu succes.

În lumina celor expuse, primarul de Filipeni, Tudor Camerzan aduce sincere considerațiuni Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură pentru sprijinul și devotamentul echipei acesteia.

„Vreau să adus mulțumiri specialiștilor de la AIPA pentru suportul și profesionalismul de care au dat dovadă pe toată perioada de implementare a proiectului. Astfel datorită subvenției date, pe lângă faptul că a fost achiziționat un tractor cu utilaje, s-a reușit și o eficientizare a cheltuielilor din bugetul local pentru lucrări de amenajare a teritoriul. Pe viitor, planificăm să apelăm la AIPA cu alte proiecte pentru modernizarea localității”, a spus Tudor Camerzan.

205502886_2292376500893301_6752864156040791781_n 205505695_2292376474226637_8220513176424432282_n 208049392_2292376420893309_1861961534263852166_n

Cristina Pendea

Share