Ce boli tratează cărțile
Astăzi vreau să vă povestesc despre o carte care, deși nu-i o capodoperă literară, are tot dreptul să stea pe rafturile bibliotecii voastre personale. The Novel Cure este un ghid medicinal, dar foarte neobișnuit. Particularitatea acesteia constă în faptul că remediile medicinale nu trebuie să le căutați în farmacii, ci în librării și biblioteci.
Este un fapt bine cunoscut că oamenii deseori, în momente dificile, sunt atrași de carte pentru a se distrage de la gândurile dureroase sau pentru a primi sfaturi rezonabile. Însă autoarele acestei cărți, lla Berthoud și Susan Elderkin, au mers mai departe, susținând că nu doar bolile psihologice pot fi tratate prin intermediul biblioterapiei, ci și cele fizice. Ele au studiat istoria literaturii mondiale, astfel încât sugestiile lor sunt mai mult decât cuprinzătoare.
Cartea prezintă în ordine alfabetică o listă de boli și cum acestea pot fi tratate prin intermediul unei cărți anume. Printre remediile lor literare sunt balsamurile de la Balzac, hemostaticile de la Tolstoi, unguentele de la Saramago, laxativele de la Proust și multe altele.
Ți-ar părea o glumă, de multe ori o fi, dar cartea aceasta reprezintă o compilație tare a celor mai bune cărți scrise vreodată. Pun pariu că nici nu vei mai avea nevoie de un reading list personal.
În plus, credința autoarelor în eficacitatea tratamentului literar se bazează pe experiența personală și mai este susținută de o serie de exemple notabile.
Cum funcționează „medicamentele literare”? Cititorul, uneori, este captivat de povestea scriitorului; altădată este fascinat de ritmul prozei, care poate calma sau, dimpotrivă, excita psihicul; uneori îi atrage o idee sau alta care este în concordanță cu gândurile proprii sau se regăseștie în aceeași situație dificilă pe care o confruntă personajul.
Empatizând cu eroii cărții și cufundându-se în miezul conflictului, cititorul poate simți o creștere emoțională benefică care, într-adevăr, îi poate ajuta să depășească condiția fizică precară.
Autoarele cărții nu propun doar recomandări cu privire la cărțile pe care merită să le citești, atunci când suferi de o anumită boală, dar împărtășesc și sfaturi. De exemplu, ce faci când n-ai timp de lectură, ce carte să citești dacă suferi de insomnie etc.
Bunăoară, pentru cei cu agorafobie, care evită spațiile largi și deschise cu mulți oameni și au atacuri de panică, autoarele prescriu cartea Femeia nisipurilor de Kobo Abe. Pentru cei agresivi în timpul traficului rutier sunt recomandate cărțile Spaimă și scârbă în Las Vegas, Inima Întunericului și Pe drum.
Pentru cei care suferă de insomnie este recomandată cartea lui Fernando Pessoa – Cartea Neliniștirii, cei care se tem să zboare cu avionul trebuie să încerce Zbor de noapte de Antoine de Saint-Exupéry, iar cei care se simt nefericiți trebuie să încerce James Joyce și Portret al artistului la tinereţe.
sursa: haibun.md