Cazuri de braconaj piscicol, depistate pe râul Nistru

Cazuri de braconaj piscicol, depistate pe râul Nistru

Ministrul Mediului Valeriu Munteanu: „Lacul de acumulare Dubăsari continuă să fie o rană deschisă a pescuitului, ori, unde câștigă braconierii, pierdem noi, cetățenii. Cer autorității de inspectare piscicolă întreprinderea  tuturor acțiunilor de apărare a patrimoniului piscicol și a integrității acestuia, combaterea faptelor ilegale asociate din pescuitul ilegal, eliminarea folosirii ilicite a uneltelor de pescuit interzise, protejarea mediului înconjurător”.
 MG 2328 MÎn ziua de 2 martie, în baza indicației Ministrului Mediului Valeriu Munteanu și a dispoziţiei Directorului Serviciului Piscicol Vlad Ungureanu, angajaţii aparatului central al Serviciului în colaborare cu inspectorii sectorului de protecţie a resurselor biologice acvatice, au întreprins pe fluviul Nistru, segmentul luciului apei dintre barajul Hidrocentralei Dubăsari și s.Holercani, r-n Dubăsari – s.Vîşcăuţi r-n Orhei, acțiuni de inspectare în scopul depistării și contracarării cazurilor de braconaj piscicol.
”Odată cu sosirea primăverii,  pe majoritatea bazinelor acvatice naturale se constată o întețire a activității braconierilor, drept urmare Serviciul Piscicol va întreprinde toate măsurile legale pentru a contracara cazurile de braconaj piscicol și depistarea uneltelor interzise”a menționat Vlad Ungureanu, directorului Serviciului Piscicol din cadrul Ministerului Mediului.
IMG 2318 mIMG 2331 mIMG 2204 M

 

 

 

 

Pe timpul desfăşurării  acţiunilor specifice de combatere a braconajului piscicol, în urma inspectării sectorului menţionat  au fost depistate 43 de plase monoflament, ( circa 3,5 km),  utilizate pentru braconajul piscicol, prevalând cele de tip prostovol (cu înălţimea de 1,5 metri şi ochiul 7 x 7mm), dar și plase monofilament cu lungimea de peste 50 metri cu ochiul împletiturii mai mic, de care nu scapă nici peștii de dimensiuni mai mici, dar nici racii. Chiar și coloniile de scoici sunt deteriorate, împrăștiate pe fundul bazinului, dezaxând balanța mediului acvatic.
Uneltele depistate au fost ridicate în vederea confiscării și nimicirii, astfel că pescarii nu vor mai putea, cel puţin până la procurarea altora noi, să le folosească. Ori, cu toate că legislația Republicii Moldova interzice folosirea în acțiunea de pescuit a plaselor monofilament, procurarea și importul lor nu este reglementat. IMG 2255 M”Astfel ne așteptăm ca în cel mai apropiat timp, în bazinele acvatice ale Moldovei să fie aruncate alte plase. Noi vom continua sistematic să înfăptuim verificări specifice, iar colegii noștri să stabilească și să documenteze cazurile de braconaj piscicol” – a concluzionat conducătorul inspectorilor piscicoli.IMG 2159 MIMG 2193 MIMG 2198 MIMG 2275IMG 2271 M

Share