Casa-Muzeu “Grigore Vieru” a fost inaugurată

Casa-Muzeu “Grigore Vieru” a fost inaugurată

La 31 august 2015, de Sărbătoarea Națională “Limba Noastră cea Română”, în localitatea de baștină a marelui poet Grigore Vieru, satul Pererâta, raionul Briceni, Ministerul Culturii a inaugurat Casa-Muzeu “Grigore Vieru”.

Festivitatea a întrunit mai multe oficialități printre care Președintele Parlamentului Andrian Candu, viceprim-ministrul Gheorghe Brega, ministrul Culturii Monica Babuc, ministrul Tineretului și Sportului Loreta Handrabura, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale. De asemenea, la eveniment au fost prezenți Raisa Vieru, soția poetului, și alți membri ai familiei lui Grigore Vieru, oaspeți de onoare, prieteni ai poetului, scriitori, actori, jurnaliști, consăteni.

În mesajul rostit în fața publicului, ministrul Culturii Monica Babuc a vorbit despre inegalabila operă a poetului care a contribuit într-un mod aparte la reîntoarcerea valorilor naționale și la înrădăcinarea lor în spiritul neamului nostru. “În icoana pe care a creat-o Grigore Vieru, în poeziile sale a încăput totul: râul, ramul, iarba, viața, copilul, mama, dorul, durerea și tragedia acestui neam, și nimeni mai mult decât poetul nu a meritat să venim să ne închinăm la această casă părintească”, a mai subliniat oficialul. Monica Babuc a remarcat contribuția Ministerului Culturii precum și a altor autorități publice la crearea casei-muzeu.

În cadrul spectacolului regizat de Sandu Cozub, artiștii Mihai Ciobanu, Anastasia Lazariuc, Andrei Porubin, Geta Burlacu, Iurie Gologan, Daniela Burlaca și Ionel Manciu au evoluat cu recitaluri de poezie și melodii pe versurile lui Grigore Vieru.  La finele evenimentului înalte fețe bisericești au oficiat un serviciu divin de sfințire a Casei – Muzeu și de pomenire a Poetului.

Conform proiectului de restaurare a casei părintești a poetului și creare a complexului muzeal, care aparține Ministerului Culturii și a demarat la 24 octombrie 2014, au fost efectuate lucrări de reparare a acoperișului, restaurare a pereților, restabilire a bucătăriei de vară, a lemnăriei, exteriorului și interiorului original al casei, construirii unui foișor de lemn unde vor fi organizate cenacluri literare și instalare a bustului. De asemenea, au fost efectuate lucrările de amenajare a curții și întreținere a muzeului. Interiorul casei a fost etalat cu mobilier și obiecte de uz casnic din anii ’30-40, perioada copilăriei și adolescenței lui Grigore Vieru, pregătite de către Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Deschiderea Casei-Muzeu “Grigore Vieru”, care a devenit o filială a Muzeului Național de Literatură “Mihail Kogălniceanu” din Chișinău, constituie un act de înaltă preţuire a Omului şi Poetului Grigore Vieru care va pune în valoare moştenirea literară a celui mai cunoscut și iubit poet al neamului.

casa casa1 casa2 casa3 casa4 casa5 casa6

Maria Roșca

 

Share