Campanie de prevenire a incendiilor pe parcursul desfășurării secerișului – demarată de pompieri
Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale a demarat campania de prevenire a incendiilor pe parcursul desfășurării secerișului. Inspectorii supravegherii de stat a măsurilor contra incendiilor merg în lanurile cu grîne, pentru a îndruma responsabilii cum să se protejeze de incendii.
Pompierii supun verificărilor tehnica de recolatare a spicoaselor, dar și testează meteodele de reacționare a celor care strîng roada de pa lanuri. În mare parte, atenția inspectorilor este orientată pentru verificara mijloacelor primare de intervenție în caz de incendii, dotarea combinelor cu inventar necesar, dar și executarea izolării lanurilor față de drumuri, păduri și căii ferate, prin fîșii arate.
În procesul controalelor, pompierii îndeamnă oamenii implicați în recoltarea grînelor să nu admită utilizarea focului în nemijlocită apropiere de masivele cu cereale și să evite fumatul în preajma lanurilor. Mai mult, se interzice alimentarea și reparația tehnicii pe suprafețele cu roadă, pentru a evita aprinderea și extinderea focului. Tot specialiștii interzic arderea paielor sau a altor resturi vegetale pe cîmp.
Conform informațiilor Serviciului Situațiilor Excepționale, campania de recoltare a cerealelor a început în 29 de raioane din țară, iar aproximativ 2,17% din spicoase au fost deja strînse. În total, în Republica Moldova urmează a fi recoltate peste 100 mii ha de cereale.
În anul 2015, în perioada secerișului au avut loc 6 incendii, fiind copmpromise mai multe hectare de roadă, în localități din raioanele Cimișlia, Rîșcani, Comrat și Leova.
Maria Roșca