Campania națională pentru elevi „Învățarea proprieții intelectuale este captivantă”
Primul sunet în Liceul Teoretic „Ion Creangă” din orașul Ungheni a venit cu flori și proprietate intelectuală pe benzi desenate. Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), cu susținerea Proiectului UE ”Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” în Republica Moldova și a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI), a lansat astăzi Campania națională pentru elevi “Învățarea proprieții intelectuale este captivantă”, în cadrul careului de deschidere a anului școlar din Liceul Teoretic „Ion Creangă”, din orașul Ungheni.
La eveniment au participat Directorul general AGEPI, Lilia Bolocan, liderul Proiectului UE ”Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” în Republica Moldova Maximilian Foedinger, reprezentanți ai Direcției raionale de învățământ, administrația Liceului, precum și profesori, părinți și elevi.
În deschiderea festivității, Directorul general AGEPI, Lilia Bolocan, a menționat că scopul Campaniei este de a informa elevii privind obiectele de proprietate intelectuală, a încuraja creativitatea și respectarea drepturilor de proprietate intelectuală într-un limbaj accesibil. “În același timp, această activitate va contribui la formarea și dezvoltarea imaginației creative și capacităților intelectuale a tinerei generații, din punct de vedere economic, social și cultural”, a adăugat Lilia Bolocan.
Astfel, în cadrul Campaniei va fi distribuit fiecărui elev de gimnaziu un set de materiale informative, care conține 3 broșuri despre proprietatea intelectuală: „Brevete”, „Mărci comerciale” și „Drepturi de autor “. În total Proiectul UE a editat un număr total de 255.000 exemplare de broșuri informative.
Distribuția de materiale informative va avea loc pe parcursul anului de studiu 2018-2019, începând cu luna septembrie 2018, de către AGEPI cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și al Proiectului UE. AGEPI va fi responsabilă pentru distribuirea publicației la 400 de școli în cadrul lecțiilor dedicate proprietății intelectuale, în baza listei instituțiilor de învățământ coordonate cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.
În prima etapă, în perioada septembrie – noiembrie 2018, campania va fi implementată în circa 100 de instituții de învățământ preuniversitar din regiunile de nord și sud ale Republicii Moldova, cu predare în limba română, pentru cel puțin 20.000 de elevi din clasele V-IX.
Pe parcursul anului 2019, în cadrul celei de-a doua etape, materialele informative vor fi distribuite în peste 300 de instituții de învățământ preuniversitar din toate regiunile Republicii Moldova (regiuni de Nord, Centru și Sud), pentru pe cel puțin 60.000 de elevi de gimnaziu. În plus, 5 seturi de benzi desenate vor fi puse la dispoziția bibliotecilor școlare din aproximativ 1.000 de școli.
Materialele informative vor fi utilizate în cadrul lecțiilor dedicate proprietății intelectuale, împreună cu alte instrumente precum prezentări power point, spoturi video, materiale promoționale etc., puse la dispoziție de organizatori.
Proiectul UE ”Respectarea drepturilor de proprietate intelectuală” în RM, pe durata sa, a participat la elaborarea cursului de formare în domeniul proprietății intelectuale pentru profesorii din școli și a inițiat pregătirea lecțiilor model cu privire la importanța protecției drepturilor de proprietate intelectuală (DPI) în școli pentru încurajarea creativității, a științei, a afacerilor și pentru stimularea interesului în domeniul DPI.
Mihaela Rotari