
Braconaj piscicol în sudul țării: peste 100 kg de pește și sute de metri de plase, depistate de polițiștii de frontieră
În acest weekend, polițiștii de frontieră, în urma desfășurării operațiunii „TRITON-2025” au contracarat trei cazuri de braconaj piscicol, cu implicarea a patru persoane. În cadrul măsurilor desfășurate în zona de frontieră, suspecții au fost surprinși pescuind ilegal, în plină perioadă de prohibiție.
În seara de 4 aprilie, în timpul unei misiuni de patrulare a frontierei de stat, polițiștii de frontieră au surprins o ambarcațiune suspectă în fâșia de protecție a râului Prut. Barca, cu două persoane la bord, la solicitarea polițiștilor de frontieră, a fost adusă la mal. Verificările au scos la iveală că cei doi bărbați, cetățeni moldoveni din satul Vadul lui Isac, raionul Cahul, în vârstă de 37 și 38 de ani, nu își puteau justifica prezența în zonă. Asupra lor a fost găsită o plasă monofilament de 50 de metri – un indiciu clar al potențialelor activități ilegale de pescuit, mai ales în perioada de prohibiție, când resursele acvatice sunt protejate.
În dimineața zilei de 5 aprilie, polițiștii de frontieră au surprins doi bărbați, de 44 și 45 de ani, pescuind ilegal în râul Prut. După ce le-au monitorizat activitatea, polițiștii de frontieră au intervenit, descoperind că aceștia folosiseră o plasă monofilament de aproximativ 50 de metri cu ajutorul căreia au capturat circa 100 kg de pește din specia fitofag. În urma cercetărilor, s-a constatat că bărbații sunt locuitori ai satului Vadul lui Isac, raionul Cahul și că anterior au fost sancționați pentru acțiuni similare. Deși cunoșteau atât restricțiile din perioada de prohibiție, cât și sancțiunile prevăzute de lege, acest lucru nu i-a oprit să recurgă din nou la săvârșirea unei alte ilegalități.
În noaptea de 7 aprilie, în timpul patrulării pe râul Prut, polițiștii de frontieră au depistat în albia acestuia, cinci plase monofilament, fiecare cu o lungime de aproximativ 500 de metri. Deși autorii faptei nu au fost depistați la fața locului, cercetările continuă pentru identificarea acestora.
Toți cei implicați au fost amendați cu câte 12 unități convenționale pentru încălcarea regimului zonei de frontieră, conform art.332, alin. 1 din Codul Contravențional al Republicii Moldova. Peștele și plasele de pescuit au fost transmise Inspecției pentru Protecția Mediului Cahul, în vederea continuării cercetărilor și dispunerii măsurilor legale necesare.
Reamintim cetățenilor că, în perioada 1 aprilie și până pe 14 iunie 2025, în Republica Moldova este instituită perioada de prohibiție, și este strict interzis:
• pescuitul în obiectivele acvatice piscicole naturale;
• aflarea în apropierea acestor ape cu unelte de pescuit;
• folosirea mijloacelor de transport acvatic de către persoane fizice.
Poliția de Frontieră îndeamnă cetățenii să se informeze despre regimul zonei de frontieră și restricțiile aplicabile în perioada de prohibiție, consultând pagina oficială www.border.gov.md.