Bilanțul de activitate al SPIA pentru primul semestru al anului 2018
Pe parcursul semestrului I al anului 2018, activitatea Serviciului protecție internă și anticorupție, care este o subdiviziune specializată din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, a fost axată pe prevenirea şi combaterea manifestărilor de corupţie, supravegherea respectării legislaţiei şi disciplinei de serviciu şi asigurarea protecţiei informaţiilor atribuite la secretul de stat. Despre aceasta anunță instituția într-un comunicat de presă, informează Oficial.
Astfel, în scopul asigurării integrităţii instituţionale în cadrul MAI, a fost realizate următoarele acţiuni de bază:
– prin Hotărîrea Guvernului nr. 597 din 26.06.2018, a fost aprobat Planul sectorial de acţiuni anticorupție în domeniul asigurării ordinii publice pentru anii 2018-2020;
– realizate 37 de instruiri în cadrul autorităţilor administrative şi instituţiilor din subordinea MAI, fiind audiate de 1300 de persoane;
– desfăşurat un sondaj socio-psihologic în cadrul autorităților administrative și instituțiilor din subordinea MAI,
– elaborate produse analitice pe diverse fenomene.
Pe parcursul semestrului I al anului 2018, în baza sesizărilor depuse de către subdiviziunile SPIA au fost pornite 121 de cauze penale (comparativ cu semestru I al anului 2017 – 102 cauze penale), în cadrul cărora au fost sau continue să fie documentate 170 de persoane.
Astfel, din numărul total de infracţiuni, 16 cazuri au fost calificate drept corupere pasivă, 44 – corupere activă, trafic de influenţă – 17, alte acte conexe corupției – 44.
În acest context, este de remarcat faptul că, a sporit semnificativ numărul cazurilor de corupere activă denunţate de către angajații MAI, în rezultatul cărora au fost documentate 44 de cazuri de corupere activă (comparativ cu semestru I al anului 2017 – 19 cauze penale).
La linia specializată anticorupţie cu numărul scurt 1520, gestionată de Serviciul protecţie internă şi anticorupţie, au fost recepţionate 405 apeluri, dintre care 113 apeluri au fost anonime, 373 nerelevante, 125 despre alte fapte ilegale şi doar 28 despre presupuse acte de corupţie. În rezultatul examinării sesizărilor telefonice primite au fost pornite 22 de cauze penale.
În această perioadă, în limita competenţei, au fost examinate 704 sesizări, demersuri, petiții şi alte materiale în care cetăţenii au reclamat acțiunile pretins ilegale ale angajaţilor din cadrul autorităţilor administrative şi instituţiilor din subordinea MAI.
În rezultatul anchetelor de serviciu, au fost elaborate 18 ordine de sancţionare, fiind aplicate sancţiuni disciplinare în privinţa a 42 de angajaţi ai MAI (majoritatea poliţişti).
Mihaela Rotari