Atenție, vânători!  Vânătoarea la vulpi va începe chiar de Ziua Independenței

Atenție, vânători! Vânătoarea la vulpi va începe chiar de Ziua Independenței

În sezonul de vînătoare 2016-2017 au fost operate un șir de modificări cu privire la desfășurarea procesului de vînătoare, conform HG nr.963 din 08.08.2016.

Potrivit documentului vînătoarea la mistreți va avea loc în perioada 24 septembrie – 4 decembrie 2016 doar în fondurile de vînătoare arendate în scop de gospodărire cinegetică din fondul forestier național; vînătoarea la vulpi va începe la 27 august 2016 și se va încheia la 26 februarie 2017 și se va efectua pe terenurile din afara fondului forestier concomitent cu vînătoarea altor specii permise, precum și separat. Totodata se interzice vînatul pe întreg sezonul de vînătoare în fondul ariilor naturale protejate de stat la: cerbi, căpriori, bursuci, iepuri, potîrnichi, gîște, rațe, porumbei, dar și la mistreți cu excepția fondurilor de vînătoare arendate în scop cinegetic.

În scopul eficientizării pazei fondului forestier și cinegetic, Agenția „Moldsilva” prin intermediul întreprinderilor silvice subordonate a creat grupe mobile de control pentru patrularea fondurilor de vînătoare limitrofe fondului forestier de stat din gestiune, desemnarea persoanelor responsabile de monitorizarea activității acestor grupe, asigurarea din punct de vedere logistic a persoanelor implicate, conlucrarea eficientă cu responsabilii organelor teritoriale de poliție, agențiilor și inpsecțiile ecologice raionale, administrațiile publice locale. După caz, vor verifica echipele de vînători, care vor fi în zonele limitrofe fondului forestier național, în zilele de vînătoare (sîmbătă, duminică, inclusiv zilele de sărbători).

În aceeași ordine de idei, în scopul neadmiterii cazurilor de braconaj, conducerea Agenței „Moldsilva” vine cu un apel către populație, în situația identificării unor circumstanțe sau persoane suspecte în fondul forestier, să apleze la linia fierbinte 022 211-311.

Moldsilva informează că pentru cazurile de braconaj, conform legislaţiei în vigoare este stabilit cuantumul despăgubirilor, de exemplu: pentru cerb nobil – valoarea despăgubirii constitue 10 000 lei, pentru cerb cu pete – 7000 lei, pentru căprior – 5000 lei, mistreţ – 5000 lei, iepure de cîmp – 1000 lei, fazan – 1000 lei.

 

Maria Roșca

Share