Atelier de lucru destinat promovării produselor agroalimentare tradiționale specifice regiunii desfășurat la Drochia
În satul Chetrosu din raionul Drochia a fost organizat un seminar de instruire cu tematica: ”Promovarea produselor agroalimentare tradiționale specifice pentru satul Chetrosu și comunitățile învecinate”. Scopul a fost de a informa producătorii cum să promoveze agroturismul în regiune, prin evidențierea produselor agroalimentare organice tradiționale locale.
În acest context, atelierul a fost desfășurat într-o gospodărie țărănească din localitate, unde participanții împreună cu experții au discutat despre rolul produsului în strategia complexă a întreprinderii, au învățat cum antreprenorul devine proiectantul produselor de la idee până la realizare și au învățat cum să își stabilească corect obiectivele. De asemenea, partea practică a seminarului a vizat realizarea unui studiu de piață, elaborarea unui caiet de sarcini, a fișei de produs și a cărții de vizită a întreprinderii.
Totodată, participanții au avut ocazia să își prezinte produsele și să examineze etapa de dezvoltare conform ciclului de viață a produsului.
Reprezentantul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Marcela STAHI, șef al Serviciul producție ecologică și produse cu denumire de origine, a vorbit despre importanța specificațiilor produselor agroalimentare, menționând că: „Specificațiile produselor agroalimentare au scopul de a-i ajuta pe producători să informeze consumatorii cu privire la caracteristicile și proprietățile produselor agroalimentare, sunt niște instrumente destinate sprijinirii activităților agricole și de prelucrare. Astfel, menționarea produselor ce oferă valoare adăugată asigură o concurență loială și respectă drepturilor de proprietate intelectuală. În același timp, oferă posibilitatea identificării și protejării denumirilor de indicație geografică, de origine și specialități tradiționale garantate, fie prin descrierea produsului sau prin proprietățile ce oferă valoare adăugată produsului, drept rezultat al metodelor agricole sau de prelucrare utilizate, fie prin locul de producere sau comercializare”.
Evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului ”Construirea capacităților administrative ale Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare pentru implementarea politicii de promovare a produselor agroalimentare”, susținut de Organizația Națiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentație (FAO) și implementat de Federația Agricultorilor din Republica Moldova (FARM).
Una dintre părțile componente ale proiectului ce se referă la dezvoltarea rurală prin promovarea agroturismului și a produselor tradiționale în Republica Moldova, prevede organizarea a două cursuri de instruire privind cele mai importante aspecte ale promovării produselor agroalimentare organice tradiționale locale în Chetrosu și produsele tradiționale din Cahul și asistență tehnică pentru elaborarea caietelor de sarcini DOP pentru două asociații de producători din Republica Moldova.