Ziua Mondială a Diabetului Zaharat. Doritorii își pot testa gratuit nivelul glicemiei

Ziua Mondială a Diabetului Zaharat. Doritorii își pot testa gratuit nivelul glicemiei

Doritorii își vor putea testa gratuit glicemia de Ziua Mondială a Diabetului Zaharat, marcată la 14 noiembrie. În acest an, Ziua Mondială a Diabetului Zaharat se va desfășura sub genericul „Femeile și diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos”, transmite moldpres.md.

Potrivit Primăriei municipiului Chișinău, de la ora 9.00, în holul instituției va fi organizat un punct de testare a glicemiei. De asemenea, pe parcursul zilei, puncte de testare a glicemiei vor fi deschise în holurile preturilor de sector, Centrelor Consultative Diagnostice, Centrelor Medicilor de Familie a Instituțiilor Medico-Sanitare Publice municipale, precum şi în farmacii.

Solicitată de agenție, șefa Centrului de Sănătate Publică Chișinău, Luminița Suveică, a specificat că testarea glicemiei este extrem de importantă, întrucât diabetul zaharat nu prezintă mereu semne clinice. „Îndemnăm persoanele, în special cele după vârsta de 40 de ani, să meargă să facă un astfel de test. În grupul de risc sunt și cei care suferă de obezitate, hipertensiune, boli cardiovasculare, endocrine sau persoanele care genetic sunt predispuse spre această maladie. În cazul depistării la timp, diabetul zaharat poate fi ameliorat prin alimentație corectă și efort fizic”, a spus Suveică.

Totodată, sursa citată a menționat că „specialiștii vor mergeiși la mai multe întreprinderi, unde vor efectua testarea glicemiei, vor desfășura activităţi de informare, comunicare şi sensibilizare a populaţiei, privind lupta împotriva diabetului zaharat şi a complicaţiilor provocate de această afecţiune”.

Anual, la 14 noiembrie, este marcată Ziua Mondială a Diabetului Zaharat. Evenimentul are loc la inițiativa Federației Internaționale de Diabet cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății.

În municipiul Chișinău, evenimentul este organizat de Direcția sănătate, Centrul de Sănătate Publică a municipiului Chișinău și Asociația Obștească Societatea Diabeticilor „Prodiab”.

În prezent, la nivel mondial, 371 de milioane de oameni suferă de diabet zaharat, iar alte 280 milioane au un risc eminent de îmbolnăvire. Către anul 2030, numărul persoanelor cu diabet zaharat va constitui jumătate de miliard. În Republica Moldova, circa 84 mii de persoane suferă de această maladie, iar morbiditatea prin diabet zaharat a crescut de 1,5 ori în ultimii 10 ani. În municipiul Chișinău sunt înregistrați peste 23400 de cazuri, inclusiv copii. Totodată, până la 70 la sută din cazurile de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite, prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

Diabetul zaharat este o boală caracterizată prin valori crescute ale concentrației glucozei în sânge și dezechilibrarea metabolismului. Numărul persoanelor cu diabet „latent” se estimează a fi mai mare de 2-3 ori, deoarece peste 85% din bolnavi sunt persoane adulte (40+) și suferă de diabet de tip 2. Diabetul este şi una din cauzele principale a dizabilității precoce. Fiecare a treia persoană cu orbire şi insuficienţă renală suferă de diabet zaharat. La fel, 70% din cazurile de amputaţii ale membrelor inferioare sunt cauzate de diabet. Ponderea diabetului în structura dizabilității primare constituie 4,8%, şi condiţionează reducerea speranţei de viaţă în medie cu 10 ani.

Mihaela Rotari

Share