Asistenții medicali din țară au fost felicitați și li s-au oferit diplome, cu ocazia Zilei Internaționale a Asistenților Medicali
Ziua Internațională a Asistenților Medicali este sărbătorită în fiecare an pe 12 mai, în memoria fondatoarei asistenței medicale moderne, Florence Nightingale. În anul 2021, tematica campaniei este „Nursele, o voce pentru a conduce. O viziune pentru asistența medicală în viitor”. Actuala pandemie de COVID-19 a testat capacitățile sistemelor medicale din întreaga lume, de a face față situațiilor de urgență în sănătate publică. Mai mult ca niciodată, rolul asistenților medicali a crescut semnificativ. Asistenții medicali oferă îngrijiri medicale vitale, contribuind într-o mare măsură la o acoperire universală cu servicii medicale.
Cu ocazia Zilei internaționale a asistenților medicali a fost organizată o conferință națională, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la care au participat peste 400 asistenți medicali din țară, în format online. În cadrul evenimentului, președintele Asociației de Nursing din Republica Moldova, Elena Stempovscaia, a prezentat Raportul privind activitatea asistenților medicali în perioada pandemiei COVID-19, lecțiile învățate și perspectivele de dezvoltare a domeniului nursingului în Republica Moldova.
„Pandemia COVID-19 a venit cu multe provocări pentru sistemul medical, dar în același timp a subliniat potențialul enorm al asistenților medicali, care poate fi valorificat prin implicarea lor mai plenară în deciziile ce vizează sistemul de sănătate, prin sporirea numărului de asistenți medicali din țară, prin investiții în educație și crearea unor modele inovative noi și durabile de îngrijiri nursing accesibile pentru populație, și nu în ultimul rând prin motivarea financiară și îmbunătățirea condițiilor de activitate”, a menționat Elena Stempovscaia.
La rândul său, Tatiana Zatîc, secretar de stat la MSMPS, a felicitat întregul colectiv de asistenți medicali din țară, mulțumindu-le pentru dedicația și responsabilitatea cu care tratează fiecare pacient. Totodată, secretarul de stat a evidențiat rolul asistenților medicali în lupta cu COVID-19 și progresele înregistrate în ultimii ani.
„Asistenții medicali s-au implicat cu multă dăruire în combaterea pandemiei COVID-19, fie că vorbim de asistenții medicali din serviciul de urgență prespitalicească, asistenții medicali din medicina primară, sectorul spitalicesc, secțiile de terapie intensivă, care s-au aflat în primă linie. Pe parcursul ultimilor ani, accentul s-a pus pe perfecționarea cunoștințelor asistenților medicali, fiind organizate numeroase webinare, conferințe, ateliere on-line. O preocupare aparte a fost motivarea lucrătorilor medicali, fiind majorate salariile de funcție cu 100% pentru personalul din instituțiile spitalicești, cu 50% a salariului de funcţie pentru personalul din cadrul asistenței medicale urgente prespitaliceşti și cu până la 50% a salariului de funcție pentru personalul din cadrul asistenței medicale primare, în anul 2020. Totodată, din 6 aprilie 2020 a fost stabilită o indemnizație unică în mărime de 16 mii lei pentru angajații instituțiilor medicale, care, în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, s-au infectat cu COVID-19”, a declarat Tatiana Zatîc.
Reprezentantul Biroului OMS în Republica Moldova, Igor Pokanevych a afirmat la deschiderea Conferinței: „COVID-19 a arătat lumii rolul important pe care îl joacă asistentele medicale în menținerea sănătății oamenilor pe tot parcursul vieții. Pandemia a scos în evidență punctele slabe ale sistemelor de sănătate și condițiile de presiune uriașă în care lucrează asistenții medicali, dar și angajamentul și curajul lor incredibil. Acum e timpul să resetăm sistemele de sănătate și să identificăm noi modele de îngrijiri în care asistenții medicali să asigure punctul central al sistemelor de sănătate. Putem realiza această viziune a asistenței medicale de viitor doar prin generarea de noi politici ce vor deschide calea spre aceste schimbări”.
În cadrul evenimentului de astăzi dedicat Zilei internaționale a Asistenților medicali, au fost acordate peste 300 de diplome pentru merite deosebite și activitate ireproșabilă asistenților medicali din țară, din partea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Guvernului și Parlamentului. Totodată, asistenții medicali au primit diplome și din partea Federației Sindicale ”Sănătatea”.
Doina Secrieru