ANSA a prezentat Raportul de activitate pentru anul 2017

ANSA a prezentat Raportul de activitate pentru anul 2017

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a prezentat Raportul pentru 2017 privind implementarea Planului Național Multianual de control pentru anii 2017-2020.

Director General ANSA, Gheorghe Gaberi, a trecut în revistă activitatea agenției pe parcursul anului trecut, menționând transformările instituționale ale instituției, ajustarea cadrului legal, aprobarea Strategiei în domeniul de siguranță a alimentelor.

Printre acțiunile întreprinse a fost menționată acreditarea Centrului  Republican de Diagnostică Veterinară la 5 metode de către Asociaţia de Acreditare din România – RENAR, și reacreditat la 8 metode Laboratorul pentru siguranţa produselor de originea animală, lansarea a 4 posturi de control veterinar și fitosanitar, echipate în conformitate cu cerințele UE (Tudora, Giurgiulești, Criva, Leușeni), puse în funcțiune cu sprijinul Băncii Mondiale, implementarea sistemului TRACES, care este la nivel european destinat înregistrării, validării și controlului documentelor veterinare.  La exportul mărfurilor supuse controlului sanitar-veterinar în Uniunea Europeană Certificatele sanitar-veterinare sunt perfectate prin intermediul Sistemului Informațional TRACES. La moment este se întreprind măsuri pentru a înregistra în sistem  a mărfurile supuse controlului fitosanitar, lansarea Sistemului Informatic Automatizat ”Managementul eliberării certificatelor fitosanitare” (SIA). În perioada 10.04 – 21.05.2017 sistemul a fost testat, și din 22.05.2017 toți inspectorii din republică la eliberarea certificatelor fitosanitare pentru exportul încărcăturilor vegetale utilizează Sistemul Informațional Automatizat.

Directorul General a menționat buna conlucrare a Agenției cu Delegația Uniunii Europene, cu proiectele europene, care vin în susținerea transformărilor de la ANSA .

Relațiile Agenției cu mediul de afaceri este un alt compartiment, căruia i se acordă o atenție deosebită. Pe parcursul anului Agenția a organizat întâlniri la diferite teme cu producătorii produselor alimentare de originea animală din domeniul apicol, al industriei prelucrătoare de carne, din domeniul laptelui, cu producătorii și exportatorii producției vegetale, a strugurilor și materialului de înmulțire viticol, producători de seminţe şi material săditor. Practic, în fiecare săptămână au loc diferite întruniri și instruiri în probleme de stringență operativă. Referindu-se la Relațiile ANSA cu organizațiile internaționale, directorul General a menționat că în anul 2017 au avut loc 32 de misiuni ale Proiectelor de Asistență (Proiect G2G, Programul de cooperare între Consiliul Suedez al Agriculturii și ANSA, Proiectul GIZ „Îmbunătățirea Siguranței Alimentare în Republica Moldova ) și 5 seminare internaționale  printre care: Seminarul Internaţional Zonal de instruire a coordonatorilor naţionali pe segmentul bunăstării animalelor (2017) – sub egida Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor și a Agenției Naționale pentru Securitatea Alimentelor din Moldova. Au participat specialiști din domeniu din 53 de țări din Europa și Asia.

În anul 2017 au fost 3 misiuni de audit extern. În perioada18-24 iunie, delegația Serviciului Federal de Supraveghere Veterinar al Federației Ruse a efectuat auditul pentru inspectarea pepinierelor în vederea exportului materialului săditor pomicol și viticol din Republica Moldova în Federația Rusă, în decembrie, delegația Autorității pentru Alimentației și Medicamente din Regatul Arabiei Saudite a efectuat audit privind respectarea măsurilor controlului oficial întreprins de ANSA în domeniul sanitar-veterinar și al siguranței alimentelor cu scopul promovării exporturilor de produse alimentare din Republica Moldova în Arabia Saudită, în aceiași lună delegația  Serviciului Federal de Supraveghere Veterinar al Federației Ruse a efectuat auditul cu scopul inspectării comune a locurilor de păstrare și producere a fructelor în Republica Moldova.

Mihaela Rotari

 

Share