Angajații Poliției de Frontieră amplifică acţiunile de supraveghere și control în zona de frontieră! Motivul

Angajații Poliției de Frontieră amplifică acţiunile de supraveghere și control în zona de frontieră! Motivul

Începând de astăzi, 1 aprilie 2016 și pe parcursul a 70 de zile consecutive, pe teritoriul R.Moldova este stabilită perioada de prohibiţie în obiectivele acvatice piscicole naturale. În context, angajații Poliției de Frontieră își amplifică acţiunile de supraveghere și control în zona de frontieră, fiind conştienţi de consecinţele grave ale braconajului în apele de frontieră, potrivit unui comunicat de presă.

Astfel,la nivelul instituției s-a efectuat familiarizarea personalului din subdiviziunile de frontieră cu perioadele de prohibiţie pentru anul 2016, inclusiv instruirea acestuia cu ordinea de acţiune la depistarea persoanelor în zona de frontieră care au încălcat prevederile legislaţiei pe domeniu vizat.
Pe lângă atribuţiile principale, conferite de lege, polițiștii de frontieră vor participa alături de alte instituţii abilitate ale statului, la asigurarea protecţiei fondului piscicol natural, prin prevenirea şi combaterea pescuitului ilegal. În acest sens, fiind stabilită modalitatea de cooperare cu structurile teritoriale ale Serviciului Piscicol, privind particularităţile de activitate pentru perioadele de prohibiţie, care cuprinde:
– ordinea și procedeul schimbului reciproc de date și informaţii între subdiviziunile de nivel operaţional şi tactic;
– graficul de organizare al serviciului în comun, la nivel local, în scopul prevenirii şi depistării cazurilor de încălcare a legislaţiei în perioada iminentă;
– ordinea şi modul de informare a populaţiei din sectoarele de responsabilitate a Poliției de Frontieră cu privire la perioadele de prohibiţie.

Conform unui ordin emis de Ministerul Mediului, sunt precizate următoarele perioade de prohibiţie pentru pescuitul sportiv și de amator al tuturor speciilor de pești și pentru dobândirea moluștelor, crustaceelor și altor organisme acvatice în bazinele acvatice piscicole naturale din Republica Moldova:
1. Timp de 70 de zile consecutive, de la 1 aprilie până la 9 iunie, inclusiv:
– în bălţile Manta şi afluenţii de stânga râului Prut;
– în fluviul Nistru pe sectorul de la satul Naslavcea până la oraşul Camenca;
– în lacul de acumulare Dubăsari;
– în fluviul Nistru pe sectorul de la barajul Centralei Hidroelectrice Dubăsari până la satul Palanca şi braţul Turunciuc;
– în obiectivele acvatice piscicole, altele decât cele atribuite pentru activităţi în domeniul pisciculturii, cu excepţia măsurilor tehnologice piscicole.
2. Timp de 60 de zile consecutive, de la 10 aprilie până la 8 iunie, inclusiv:
– în râul Prut de la intersecţia lui cu frontiera de nord a Republicii Moldova cu Ucraina până la satul Teţcani, r-nul Briceni;
– în lacul de acumulare Costeşti – Stânca;
– în râul Prut, pe sectorul de la barajul nodului hidrotehnic Costeşti – Stânca până la satul Giurgiuleşti, r-nul Cahul.
– în lacul de acumulare Cuciurgan, nu se va putea pescui, de la 26 martie până la 31 mai inclusiv.

În cazul constatării încălcării prevederilor din ordinul de prohibiție la pescuit, polițiștii de frontieră vor acţiona în strictă conformitate cu legislaţia în vigoare.

 

Maria Roșca

Share