Agenția Proprietății Publice: Soluționarea problemelor din sectorul energetic rămâne în topul preocupărilor
În primul an de activitate cu actuala conducere, Agenția Proprietății Publice a avut de gestionat întâi de toate criza energetică, prin punerea în aplicare a mecanismelor ce au permis procurări de gaze de pe piața din vest de către SA Energocom, pentru a suplini necesarul din rețeaua națională. Directorul Agenției, Eugeniu Cozonac, a spus că din toamna anului trecut, Energocom dintr-o companie obscură se transformă într-o verigă importantă pentru securitatea energetică a țării, pregătită să procure gaze și electricitate de pe piața internațională. Soluționarea diverselor probleme din sectorul energetic va continua să rămână în topul preocupărilor conducerii APP și în următoarele luni, a adăugat Eugeniu Cozonac.
O altă constatare e că multe din nereguli depistate la analiza felului în care a fost gestionată în ultimii ani proprietatea publică rezultă din lipsa unei strategii de proprietate a statului, a unor criterii de performanță pentru management și consiliile de administrație. Tocmai de aceea Agenția Proprietății Publice a finalizat un draft de strategie, pe care o va prezenta guvernului și o va expune dezbaterilor publice în luna septembrie. Același motiv a stat la baza unui proiect de digitalizare a informațiilor raportate de întreprinderi. Pe lângă raportarea anuală, managementul este obligat să raporteze fondatorului trimestrial, pentru a preveni din timp posibilele crize.
La capitolul parteneriatelor public-privat, Agenția a întreprins mai multe acțiuni pentru a evalua modul cum au fost sau nu executate angajamentele investiționale. Este cazul atât a concesionării Aeroportului Internațional Chișinău, mai multe procese pe acest dosar continuă în instanțele naționale, cât și în cazul modernizării gărilor și stațiilor auto și a finalizării Arenei naționale. La data de 17.05.2022, partenerul privat în cazul autogărilor a fost notificat despre rezoluțiunea contractului. Dacă nu-și onorează promisiunile, la finele lunii august, acest contract riscă să fie rezoluționat.
În ciuda contextului regional și economic nefavorabil, unele întreprinderi și-au îmbunătățit indicatorii, precum Fabrica de sticlă din Chișinău, combinatele de vinuri Cricova și Mileștii Mici, Barza Albă, ÎS Nodul Hidroenergetic Costești. CET Nord a reușit să închidă capitolul datoriilor istorice, urmare a încheierii Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. De asemenea, Termoelectrica a reușit să achite față de Moldova-Gaz 25 de milioane de lei din datorii istorice și să încheie anul fiscal fără datorii operaționale.
Întreprinderea de stat Fabrica de sticlă din Chișinău a înregistrat în 2021 un profit de aproape 50 de milioane de lei, iar în prima jumătate de an – de circa 36 mln. lei. Chiar dacă întreprinderea este afectată de creșterea substanțială a tarifelor la resurse energetice și la materia primă, urmare a războiului din Ucraina și perturbării lanțurilor logistice, actualul management a reușit să investească 2 mln. euro în echipament și are planuri de dezvoltare în viitorul cuptor.