Au fost sau nu impuse condiții politice la semnarea contractului cu Gazprom? Spînu: Unele lucruri puteau fi făcute mai înainte

Au fost sau nu impuse condiții politice la semnarea contractului cu Gazprom? Spînu: Unele lucruri puteau fi făcute mai înainte

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, spune că în procesul de negocieri a contractului cu Gazprom, s-a încercat a fi impuse condiții politice, dar partea moldovenească nu le-a acceptat, informează OFICIAL.

În cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei, Andrei Spînu a menționat că pe tot parcusul negocierilor s-a refuzat orice ingerință politică în protocolul semnat.

„Eu am spus permanent că s-a încercat, însă, ținând cont că noi nu am acceptat în discuții niciun angajament politic, am avut situația pe care am avut-o în toamnă. Or vă aduceți aminte că mai întâi s-a prelungit cu o lună, apoi negocierile au mai durat încă o lună, până am ajuns la acea înțelegere care este semnată în contract între Moldovagaz și Gazprom și în protocolul pe care l-am semnat. Noi am refuzat pe tot parcursul discuțiilor ca să acceptăm orice ingerință politică în acest proces. Suplimentar, vă aduc aminte că a fost și o vizită la Moscova, în care ne-am întâlnit cu dl Kozak, la fel, acolo am spus tranșant că aceasta este o relație comercială și ea trebuie să fie tratată ca atare. Asta vom face și acum. Dna președintă a spus, am spus-o și eu, din punctul meu de vedere, independența energetică, securitatea energetică este parte a independenței unei țări. Și eu am spus în cadrul unei alte emisiuni că sentimentul meu este că noi acum luptăm pentru această independență și pentru securitatea energetică a țării noastre. Unele lucruri puteau fi făcute mult înainte, când pe piață nu aveam așa prețuri mari și am spus de mai multe ori: de ce precedenții, care se bat cu pumnul în piept acum, nu au semnat, atunci când au putut, un contract pe 30 de ani la un preț fix mic? Au fost la putere și din 2001 până în 2009, și câțiva ani în urmă au avut guvern și au fost la negocieri, de ce nu l-au semnat?”, spune Spînu.

Share