Agenția de Guvernare Electronică împlinește 12 ani de activitate

Agenția de Guvernare Electronică împlinește 12 ani de activitate

De 12 ani Agenția de Guvernare Electronică (AGE) construiește o guvernare electronică eficientă, participativă și transparentă, centrată pe nevoile cetățenilor, care le oferă servicii publice calitative și prietenoase, prin aplicarea tehnologiei și inovației. Transformarea digitală este o prioritate pentru Republica Moldova, iar Agenția de Guvernare Electronică are un rol tot mai important în accelerarea acesteia.

Fiind succesoare a Centrului de Guvernare Electronică, creat pe data de 18 august 2010 de Cancelaria de Stat, Instituția Publică „Agenția de Guvernare Electronică” formează un colectiv din cei mai buni specialiști în domeniul digitalizării și implementează cu succes proiecte de e-transformare și modernizare a serviciilor guvernamentale în Republica Moldova, cu susținerea constantă a partenerilor de dezvoltare. Prin numeroase parteneriate și colaborări cu actorii din sectorul public și privat, AGE a reușit să creeze o infrastructură de guvernare electronică performantă și să lanseze servicii și platforme electronice pentru cetățeni, instituții publice și business, cum ar fi: MCloud, MLog, MSign, MPass, MConnect, MPay, MPower, MNotify, MCabinet, MDelivery, portalurile servicii.gov.md și date.gov.md și alte soluții digitale.

Pentru a face serviciile publice mai accesibile pentru cetățenii Republicii Moldova, AGE a inițiat un proiect inovator – crearea Centrelor Unificate de Prestări Servicii în localitățile rurale din țară și în misiunile diplomatice peste hotare. De asemenea, începând cu anul 2022, documentele personale ale cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv a celor din diaspora, pot fi livrate prin intermediul Serviciului guvernamental de livrare – Mdelivery – o platformă informațională creată de AGE care asigură conexiunea intre prestatorii de servicii publice, furnizorii serviciilor de curierat și beneficiarii serviciilor publice, într-un mod sigur și accesibil.

Instrumentele digitale dezvoltate de AGE au ajutat în gestionarea crizelor – pandemică prin certificatele COVID și fișa epidemiologică digitală; criza refugiaților, prin lansarea platformei dopomoga.gov.md, IDNP digital pentru refugiați și altele.

Echipa AGE promovează cu demnitate imaginea țării noastre pe plan internațional. Astfel, Republica Moldova avansează ferm în procesul de integrare europeană la capitolul transformare digitală, dar și dezvoltă parteneriate bilaterale, ce deschid mari perspective pentru țara noastră, cum ar fi Acordul de colaborare dintre Republica Moldova și România în domeniul transformării digitale, care are drept scop crearea spațiului digital comun.

Cu prilejul aniversării mulțumim partenerilor care ne susțin și contribuie la realizarea agendei de transformare digitală a Republicii Moldova, dar și cetățenilor țării care au încredere în serviciile digitale dezvoltate de AGE.

Share