AEE a anunțat lansarea unui ghid privind utilizarea instalațiilor eoliene de capacitate mică în instituțiile sociale

AEE a anunțat lansarea unui ghid privind utilizarea instalațiilor eoliene de capacitate mică în instituțiile sociale

Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) a anunțat despre lansarea ghidului „Utilizarea instalațiilor eoliene de capacitate mică în instituțiile sociale pentru implementarea schemei de sprijin „Contorizarea Netă” și elaborarea unui model de replicare în zonele rurale”.

Prezentul ghid a fost elaborat în cadrul proiectului cu aceeași denumire, scopul căruia este introducerea unor noi tehnologii de generare a electricității din surse regenerabile, care vor contribui la reducerea cheltuielilor pentru electricitate, la un consum mai eficient al energiei și va genera beneficii socio-economice instituțiilor de învățământ. Acest ghid prezintă starea actuală, perspectivele și mecanismele de suport ale statului privind valorificarea surselor regenerabile de energie în instituțiile de învățământ în special focusându-se pe Contorizarea Netă.

Ghidul este destinat celor care administrează instituțiile de menire socială și care doresc să evalueze beneficiile și riscurile inerente achiziționării și instalării sistemelor de energie regenerabilă de capacitate mică în cadrul instituțiilor pe care le administrează. Contorizarea Netă este un mecanism de sprijin pentru consumatori care intenționează să instaleze o centrală electrică din surse regenerabile în primul rând, pentru ași acoperi consumul propriu de energie electrică. Astfel cadrul legal le permite consumatorilor să producă energie electrică pentru a-și acoperi consumul propriu iar excesul de energie să-l livreze în rețea, pe care îl va putea utiliza la necesitate. Nu în ultimul rând, aceasta publicație are menirea de a crește gradul de popularitate a instalațiilor eoliene de capacitate mică în rândul societății. Este de datoria noastră, să căutăm oportunități de utilizare a resurselor regenerabile, deoarece acestea reprezintă o parte importantă a mixtului energetic și ne pot asigura cu energia electrică de care avem nevoie fără a crește gradul de emisii de gaze cu efect de seră și totodată reducând dependența la importul  resurselor energetice primare.

Pentru a accesa Ghidul vedeți linkul de mai jos:

shorturl.at/uxN45

Notă: AEE are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.

Cristina Pendea

Share