Activitatea Poliției de Frontieră în perioada sărbătorilor

Activitatea Poliției de Frontieră în perioada sărbătorilor

În perioada 30 decembrie 2021 – 3 ianuarie 2022, angajații Poliției de Frontieră au asigurat liniștea și ordinea publică la frontieră și au menținut  condiții favorabile în punctele de trecere a frontierei de stat, transmite OFICIAL, cu referire la un comunicat.

Conform datelor statistice, în această perioadă au fost înregistrate 114 229 traversări persoane. Deși suntem încă în pandemie de Covid-19, totuși numărul de treceri a frontierei a crescut față de anul precedent, cu circa 160%. Însă rămâne în descreștere cu perioada similară de până la pandemie, astfel în anii 2019 – 2020 fluxul de persoane s-a micșorat de 2 ori.

Ziua cu cele mai multe treceri a frontierei de stat în această perioadă a fost joi – 30 decembrie 2021, cu un flux de 30 582 de traversări persoane.

În aceeași ordine de idei, a ajuns la aproximativ același număr de traversări și rute planificate după doi ani de pandemie – Aeroportul Internațional Chișinău. Dacă în perioada 30.12.2019 – 03.01.2020 la acest punct de trecere au fost semnalate 37 096 traversări, atunci în perioada analogică a anilor 2021 – 2022 au fost înregistrate 33 340 traversări călători.

Totodată, după numărul de treceri ale frontierei de stat rămân cele mai solicitate puncte de trecere a frontierei (PTF):  Aeroportul Internațional Chișinău, Leușeni-Albița, Sculeni-Sculeni, Criva-Mamalîga, Giurgiulești – Galați, Otaci-Moghiliov-Podolskii, Palanca-Maiaki-Udobnoe.

Deoarece se atestă în prezent o creștere a traversărilor pe sensul de ieșire din Republica Moldova, Poliția de Frontieră recomandă călătorilor să diversifice alegerea punctelor de trecere a frontierei de stat, în special:

✔ la frontiera de NORD a Republicii Moldova ca alternativă  pentru  PTF Criva-Mamaliga se propune PTF Larga- Kelimențî, (internațional, rutier) și PTF comun Briceni-Rossoșanî  (internațional, rutier – gestionat în comun cu autoritățile de frontieră ale Ucrainei pe teritoriul acesteia).

✔ la frontiera de VEST a Republicii Moldova  ca alternativă pentru PTF Leușeni-Albița să se folosească PTF Costești-Strânca (rutier, internațional) și PTF Lipcani-Rădăuți-Prut rutier (internațional cu grafic de activitate doar pe timp de zi), dar și  PTF Cahul-Oancea (rutier, internațional).

Tabloul faptelor ilegale pentru această perioadă prezintă înregistrarea unor încălcări frontaliere printre care două cazuri de trafic ilicit de bunuri și un caz de migrație ilegală. La fel, a fost refuzată intrarea în Republica Moldova pentru  28 de cetățeni străini, care fie n-au îndeplinit condițiile de intrare în țară, fie n-au putut prezenta acte confirmative pentru a nu fi plasați în autoizolare și au refuzat benevol intrarea în RM sau au fost nevoiți să facă cale întoarsă de la frontieră pe motivul nerespectării legislației vamale.

Share