A fost lansată Campania de prevenire a violenței online împotriva copiilor
Pe parcursul anului 2020, Teatrul Național „Mihai Eminescu” va găzdui un șir de lecții deschise despre violența online, inclusiv intimidarea online și offline, confidențialitatea datelor cu caracter personal și conținutul online inadecvat. Profesori, părinți, psihologi și elevi din clasa a XII- a vor fi invitați să privească spectacolul-document „Corp de Copil“, produs de Centrul de Arte „Coliseum”, și să participe la discuțiile care vor urma, moderate de specialiști în domeniu.
Evenimentul de lansare a campaniei de prevenire a violenței împotriva copiilor a fost lansată ieri în contextul marcării Zilei Internaționale a Siguranței pe Internet. Scopul inițiativei este de a promova utilizarea mai sigură și mai responsabilă a tehnologiilor digitale și a telefoanelor mobile de copiii și tinerii din întreaga lume.
„Internetul este parte nu doar din viața noastră, dar și a fiecărui elev de zi cu zi, fie că socializează cu prietenii, face temele pentru acasă, ascultă muzică, își dezvoltă un hobby etc. Subiectul siguranței copilului în mediul online este reflectat și în conținuturile studiate la Educație digitală, disciplinele Informatică și Dezvoltare personală, dar si în cadrul disciplinelor opționalele precum, Educație pentru media. Trebuie să informăm elevii, părinții, cadrele didactice cu pericolele posibile cu care se pot confrunta și să preîntâmpinăm situațiile neplăcute înainte de a i se întâmpla ceva copilului”, a menționat Angela Prisăcaru, consultant principal la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.
„Sunt bucuroasă să văd aici elevi, profesori, psihologi şcolari și părinți, fiindcă fiecare din noi și toți împreună putem lua acțiuni pentru a pune capăt violenței. Părinții și-ar putea asculta mai mult copii. Profesori ar putea fi mai atenți și preveni timpuriu cazurile de violență și intimidare în spațiul școlii și în afara școlii”, a spus Desiree Jongsma, Reprezentanta UNICEF în Moldova.
După spectacol, publicul a fost încurajat să participe la o discuție condusă de specialiști de la Centrul Republican de Asistență Psihopedagogic.. Scopul acestei lecții deschise a fost de a implica toate părțile relevante – elevii, părinții și profesorii. De asemenea, participanții au obținut informații cu privire la mecanismele de prevenire, abordare și raportare, inclusiv Telefonul Copilului 116111 și numărul unic pentru apeluri de urgență 112.
Proiectul este implementat în perioada ianuarie-decembrie 2020 în cooperare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Centrul de Arte „Coliseum”, cu sprijinul financiar al UNICEF Moldova. Piesa „Corp de Copil” a fost produsă în 2016-2017 cu sprijinul de Misiunii OSCE și a Ambasadei Statelor Unite ale Americii in Moldova.
Mihaela Rotari