400 apartamente din Chișinău – sub pericol de explozie
Peste 300 de locatari de pe adresa Mircea cel Bătrân 13/1 și 13/2 din sectorul Ciocana al mun. Chișinău fac apel către judecătorii Judecătoriei Chișinău și a Curții de Apel Chișinău în vederea examinării cu temeinicie și legalitate a încheierilor judecătorești cu privire la construcția ilegală a trei blocuri locative a câte 23 de etaje, care se construiesc actualmente pe adresa Mircea cel Bătrân 15/A, B, C.
„Urmare a de construcții ilegale emise cu încălcări grave ale legislației de către fostul Viceprimar Nistor Grozavu, fostul Arhitect-Șef al municipiului Chișinău, Borozan, precum și Secretarul Consiliului municipal Chișinău, Talmaci, autorizația de construcție (nr. 145-c/18 din 28.03.2018) a celor mai înalte blocuri locative din municipiul Chișinău preconizate a fi construite pe adresa Mircea cel Bătrân 15/A, B, și C a fost revocată atât de către Primarul General interimar Ruslan Codreanu, cât și, recent, de către Primarul General Ion Ceban (a se vedea decizia de revocare din 13 decembrie 2019), dar Judecătoria Chișinău, sectorul Râșcani a decis în data de 24 decembrie 2019 suspendarea deciziei de revocare a autorizației de construcție care pune în pericol securitatea vecinilor și a blocurilor aflate in vecinătatea perimetrului construcțiilor respective pe o suprafața de 57 ha. În data de 1.10.2019 a fost inițiat un control de către specialiștii Agenției de Supraveghere Tehnică în construcții asupra obiectivului „construirea unui complex rezidențial cu spații comerciale/prestări de servicii și parcări auto subterane din Bd. Mircea cel Bătrân 15/A, B, C. urmare a căruia s-au constat o mulțime de încălcări, inclusiv în procesul de executare a lucrărilor tehnice care pun in pericol viața celor peste 300 de oameni locatari vecini, precum și viitorii proprietari ai celor 800 de apartamente înregistrate cu număr cadastral de către SRL Braus Imobiliare. SRL „Braus Imobiliare” (beneficiar și investitor) și SRL „Polisimbol” (antreprenor) execută lucrările de construcție a obiectivului menționat în baza certificatului de urbanism pentru proiectare nr. 746/17 din 08.12.2017. Documentația de proiect este elaborată de către SRL „AGH Premium Grup”, dar ultima modificare a compartimentului Arhitectură nu corespunde schiței de proiect, iar schița de proiect nu este avizată de către arhitectul-șef al Primăriei mun. Chișinău”, se menționează într-un comunicat al IPN.
„Regimul arhitectural-urbanistic a certificatului de urbanism pentru proiectare nr. 746/17 din 08.12.2017 conține mențiunea că imobilul este amplasat in zona cu codul „C2”, care cuprinde funcțiuni ce asigură o gamă largă de servicii mai rar frecventate, în adiacența zonelor cu codul „R7”, care cuprinde funcțiuni rezidențiale cu densitate medie, dar în realitate blocurile locative „A” și „B” pozițiile 1 și 2 ale companiei „Braus Imobiliare” sunt amplasate ilegal conform proiectului parțial pe terenul cu codul de reglementare urbanistică „C7”, care în conformitate cu Regulamentul local de urbanism al orașului Chișinău, această zonă pe care construiește Braus Imobiliare este incompatibilă cu locuințe. Totodată, fără a prezenta vecinilor un contract de arendă cu Primăria pentru utilizarea spațiului public, SRL Braus Imobiliare a recurs la denivelarea drumului public și plasarea unei bariere de îngrădire a accesului in zona publică, încălcând flagrant și neautorizat atât hotarul juridic al vecinilor, cât și spațiul public intre aceste hotare”, mai adaugă susrsa citată.
În acest fel, grupul de locatari ale celor două Asociații de pe Bd. Mircea cel Bătrân 13/1 și 13/2 solicită Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiției și Președintelui țării să creeze o Comisie națională de evaluare a judecătorilor, cu precădere a celor implicați în cazurile de rezonanță majoră. „Cerem Procurorului General, Alexandr Stoianoglu, deschiderea dosarelor penale pe numele fostului arhitect-șef al municipiului Chișinău, Borozan, pe numele fostului și actualului Secretar al Consiliului municipal Chișinău, Talmaci și al fostului Viceprimar, Nistor Grozavu, toți fiind implicați în obținerea actelor permisive ilegale în favoarea companiei Braus Imobiliare. Solicităm respectuos Agenției de Supraveghere Tehnică în Construcții, să efectueze controale inopinate la adresa respectivă și să confirme dacă autorizația temporară pentru blocul din spate emisă recent în decembrie 2019 de către Viceprimarul V. Chironda corespunde lucrărilor reale efectuate pe teren? Invităm reprezentații mass-media pe data de 10 februarie curent la orele 10.00 la Curtea de Apel unde va avea loc examinarea cererii de recurs declarate de Primarul General al mun. Chișinău împotriva încheierii Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani din 24 decembrie 2019 care a dat câștig de cauză companiei Braus Imobiliare și a anulat decizia de revocare a autorizației de construcții a acestui gigant complex locativ construit ilegal. Decizia Curții de Apel din 10 februarie 2020 prin persoana judecătorului Anatolie Minciună va fi una decisivă in această bătălie”, se menționează în solicitarea locatarilor.
Doina Secrieru