14 copii diagnosticați cu intoxicații de la consumul de ciuperci
Pe parcursul lunii curente, la Institutul Mamei și Copilului au fost internați 14 copii diagnosticați cu intoxicații provocate de consumul de ciuperci, informează OFICIAL.
În contextul sporirii în ultima perioadă a cazurilor de intoxicaţii cu ciuperci la copii, Institutul Mamei și Copilului atenționează populația privind consumul de ciuperci. Intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală şi rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului – pot salva viaţa bolnavului. În special copiii prezintă un grup vulnerabil, expus unui risc sporit de îmbolnăvire, datorită particularităților de vârstă, alimentație, igienă personală.
În vederea prevenirii cazurilor de intoxicaţii cu ciuperci, îndeosebi a formelor grave, Institutul recomandă respectarea următoarelor reguli:
- Nu consumaţi sau degustaţi, ciupercile care nu le cunoaşteţi sau care vă provoacă suspiciune;
- Nu procuraţi ciuperci din locuri neautorizate;
- Nu colectaţi ciupercile, chiar şi cele comestibile cunoscute, din parcurile orăşeneşti, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti (Ciupercile acumulează substanţe toxice şi devin necomestibile);
- Nu implicaţi în procesul de colectare copiii;
- Limitaţi consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor;
- Spălaţi bine şi fierbeţi ciupercile în 2-3 ape, câte 10-15 minute;
- Nu conservaţi ciupercile în condiţii casnice prin ermetizare. (Ciupercile nu pot fi spălate bine de sol, iar fără oxigen bacteriile produc toxine, provocând o intoxicaţie gravă la om – botulismul. Fierberea timp de 5 ore nu distruge aceşti spori).
La primele simptome de intoxicaţie ce se manifestă prin: slăbiciune; grețuri, vomă; dureri abdominale, amețeli; tulburări de vedere sau halucinații este necesar să vă adresaţi de urgenţă la medic.
Doina Secrieru