Zelenskiy: Avem o idee ambițioasă cu privire la construirea unei magistrale moderne care va conecta Kievul și Chișinăul

Zelenskiy: Avem o idee ambițioasă cu privire la construirea unei magistrale moderne care va conecta Kievul și Chișinăul

„Cred că 2021 va aduce țărilor noastre succes. Îmi este deosebit de plăcut să salut astăzi la Kiev Președintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu. Îmi face dublă plăcere, fiindcă prima sa vizită în afara țării în calitate de Președinte o face în Ucraina”, a comunicat Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, în cadrul unor declarații comune cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, informează OFICIAL.

La fel, Președintele ucrainean a spus că unul dintre subiectele discutate a fost despre situația din Transnistria. „Vreau să subliniez că poziția Ucrainei privind soluționarea conflictului transnistrean este neschimbată: sprijinim ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a declarat Președintele.

„Avem o idee ambițioasă cu privire la construirea unei magistrale moderne care va conecta Kievul și Chișinăul. Cu acest scop, am discutat posibilitatea construcției unui pod peste Nistru. Acesta va scurta timpul călătoriei dintre capitalele noastre”, a mai spus Zelenskiy.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a declarat că în ultimii ani țara noastră nu a avut un dialog cu autoritățile ucrainene.

„Aș dori să mulțumesc domnului Președinte Zelenskiy pentru invitația de a face această vizita. În ultimii ani, dialogul moldo-ucrainean a fost practic suspendat. Sunt bucuroasă să vă anunț că astăzi am convenit să aducem relațiile noastre la un alt nivel –  cel de parteneriat strategic”, a declarat Sandu.

Totodată, șeful statului a anunțat că s-a decis instituirea Consiliului Președintelui Republicii Moldova și Ucrainei – ca un nou format permanent de colaborare la nivel înalt. „Acesta ne va ajuta să formăm politici și strategii pentru soluționarea problemelor de pe agenda bilaterală”, a comunicat Sandu.

La fel, printre alte subiecte discutate în cadrul întrevederii se numără accelerarea acordului ce ar permite cetățenilor ambelor state să traverseze frontiera doar în baza buletinului de identitate; necesitatea de a diversifica sursele de energie; aprovizionarea cu apă a localităților de pe ambele maluri ale râului Nistru ca prioritate comună; dezvoltarea infrastructurii rutiere pe traseul Chișinău-Soroca-Yampil-Kyiv, care să asigure cea mai rapidă rută între capitalele celor două state.

La final de discurs, Maia Sandu l-a invitat pe Președintele Zelenskiy la Chișinău.

De menționat că, astăzi, Zelensky și Sandu au semnat atât o Declarație comună, dar și un Memorandum de dezvoltare a potențialului de transport și tranzit a Republicii Moldova și Ucrainei.

Mihaela Conovali

Share