Ce a spus Octavian Țîcu despre hotărârea CCM privind reabilitarea victimelor represiunilor politice

Ce a spus Octavian Țîcu despre hotărârea CCM privind reabilitarea victimelor represiunilor politice

După ce Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM) a pronunțat hotărârea privind controlul constituționalității unui text din articolul 1 din Legea nr. 296 din 23 noiembrie 1994 pentru interpretarea unor prevederi ale Legii nr. 1225 din 8 decembrie 1992 privind reabilitarea victimelor represiunilor politice – sesizare depusă de deputatul Octavian Țîcu, el a menționat că „au trebuit 27 de ani ca Republica Moldova să ia o atitudine în acest sens”, transmite OFICIAL.

În cadrul unui briefing de presă, Octavian Țîcu a spus că, aceste categorii de oameni au fost discriminate de 3 ori.

„Prima oară când s-au născut în Siberia și au fost nevoiți să suporte alături de familiilor dificultățile deportării. A doua oară când li s-au conferit un fel de stat de familie dușman al poporului de-a lungul timpului. A treia oară a fost prin Legea din 29 noiembrie 1994, care le lua dreptul de a pretinde la statutul de victimă a represiunilor politice. Este un moment de bucurie pentru toți. Copiilor care s-au născut în locurile de represiune, în drum spre sau în afara unei căsătorii, li s-au făcut dreptate”, a spus Octavian Țîcu.

De asemenea, deputatul a menționat că a fost citat de Curtea Constituțională pentru sesizarea privind statutul limbii ruse pe teritoriul țării și a spus că va pleda pentru neconstituționalitatea acestei legi.

Cristina Parfeni

Share