Zece candidați la funcția de membru al Comitetului european pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante, admiși la proba interviului
Comisia specială pentru selectarea candidaturilor la funcția de membru al Comitetului european pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante (CPT) s-a întrunit în ședință și a examinat dosarele depuse, transmite OFICIAL, cu referire la un comunicat.
Astfel, la proba interviului au fost admise zece persoane. Este vorba despre Victoria Zaharia, Svetlana Doltu, Valeriu Pleșca, Doina Ioana Străisteanu, Vitalie Nagacevschi, Gheorghe Zamisnîi, Dmitrii Russu, Nadejda Burciu, Mihail Durnescu și Ion Schidu. Proba interviului se va desfășura la data de 3 decembrie 2021.
Potrivit Convenției europene pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante, membrii CPT sunt aleși dintre personalitățile notorii, recunoscute pentru competența lor în domeniul drepturilor omului sau care au o experiență profesională în domeniile pe care le tratează Convenția.
Republica Moldova are un reprezentat la CPT, care este ales de către Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei, cu majoritate absolută de voturi, de pe o listă de candidați întocmită de către Biroul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
În 1997, Republica Moldova a ratificat Convenția europeană pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante. În temeiul Convenției, a fost creat Comitetul european pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante (în continuare CPT). Rolul CPT este de a efectua vizite la locurile de detenție pentru a examina tratamentul aplicat persoanelor private de libertate și, dacă este cazul, de a adresa statelor recomandări, cu scopul de a întări protecția acestor persoane împotriva torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante.