Vlad Filat: Cetățenii Republicii Moldova au demonstrat că nu se mai lasă amăgiți și cer o guvernare competentă

Vlad Filat: Cetățenii Republicii Moldova au demonstrat că nu se mai lasă amăgiți și cer o guvernare competentă

Alegerile de duminică au fost un șoc pentru mulți, dar nu și pentru cei care cunosc realitatea dură din Republica Moldova. Politicienii de la guvernare chiar au crezut că pot continua să ignore cetățenii, să facă promisiuni goale, să manipuleze și totuși să obțină votul de încredere. S-au înșelat amarnic.

Rezultatul este clar: Maia Sandu a obținut doar 37,5% din voturile din interiorul țării. Restul voturilor sunt, de fapt, un strigăt puternic de protest împotriva Maiei Sandu și a guvernării pe care o reprezintă. Cetățenii și-au exprimat distinct nemulțumirea față de incompetența, ipocrizia și manipulările grosolane ale guvernării.

Maia Sandu și PAS au pierdut încrederea cetățenilor din țară!

Un aspect și mai alarmant pentru actuala guvernare este prezența la vot incredibil de mare: 70% dintre cetățenii cu drept de vot din interiorul țării au ieșit la urne. Iar această mobilizare fără precedent nu a fost în sprijinul PAS, ci împotriva lor! Nu este o mobilizare a susținătorilor, ci a celor care s-au săturat de promisiuni neîndeplinite și incompetență.

Tinerii s-au mobilizat în număr record – aproape 60% dintre ei au votat, și nu în favoarea PAS. Este un vot de protest, clar și fără echivoc. De ce? Pentru că tinerii s-au săturat să fie ignorați, să li se promită reforme și o viață mai bună, dar să trăiască în continuare într-o realitate marcată de corupție și lipsă de oportunități.

Surprizele pentru PAS abia încep. În turul doi, este evident că voturile de protest din primul tur vor merge către Alexandru Stoianoglo – singura alternativă reală a președintei actuale .

Scenariul cel mai realist în interiorul țării.
40% pentru Maia Sandu și 60% pentru Alexandru Stoianoglo.

Chiar dacă votul din diasporă va schimba puțin această diferență zdrobitoare, nu va fi suficient pentru ca Maia Sandu să câștige. Cei care speră că diaspora va salva PAS uită că și diaspora s-a schimbat. Nu mai oferă un „cec în alb” pentru Maia Sandu, iar susținerea necondiționată din 2020 este de domeniul trecutului. Aproximativ 220.000 de cetățeni au părăsit Moldova sub guvernarea PAS, iar aceștia sunt puțin probabil să mai voteze pentru partidul care i-a forțat să plece.

PAS nu mai este partidul care luptă cu corupția! În schimb a devenit partidul asupra căruia sunt suspiciuni rezonabile de corupție și incompetență.

Cetățenii Moldovei au transmis un mesaj clar: Nu mai tolerăm incompetența, ipocrizia și manipulările! Vrem o schimbare reală!

PAS a avut o șansă istorică și au eșuat lamentabil. Alegerile nu sunt despre manipulări, frică și promisiuni deșarte. Cetățenii Republicii Moldova au demonstrat că nu se mai lasă amăgiți și cer o guvernare competentă.

Puțin probabil că PAS va înțelege acest mesaj, dar cetățenii cu siguranță nu vor mai accepta guvernarea lor slabă, ipocrită și coruptă.

Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, ex-Premier

Share