PSRM solicită deschiderea a 5 secții de votare în Federația Rusă

PSRM solicită deschiderea a 5 secții de votare în Federația Rusă

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) solicită ca, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, să fie deschise 5 secții de votare în Federația Rusă, informează OFICIAL.

„În ultimii doi ani, diaspora moldovenească din Federația Rusă și Republica Belarus a fost supusă discriminării din partea regimului aflat la putere în Moldova. Acești oameni sunt privați de posibilitatea de a vizita rudele și apropiații, fiind nevoiți să cheltuie zile întregi și sume astronomice de bani pentru călătorie. Ei nu pot trimite bani părinților lor în vârstă, care au rămas în Moldova. Mulți dintre cetățenii moldoveni care locuiesc în Rusia, la sosirea în Moldova, sunt supuși în aeroport unor percheziții umilitoare și insulte.

Ultimul caz ieșit din comun a avut loc în timpul alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional din 20 octombrie 2024. Deși în Federația Rusă trăiesc sute de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, pe teritoriul acestei țări, conform deciziei CEC, au fost deschise doar 5 secții de votare, iar ulterior, prin intervenția SIS și MAEIE, acest număr a fost redus la 2 secții”, au declarat socialiștii.

PSRM a punctat că, „potrivit directorului de programe la „Promo LEX”, Nicolae Panfil, reducerea numărului de secții de votare pe teritoriul Rusiei a fost o implicare a politicienilor pe ultima sută de metri a campaniei, fără consultarea CEC. De asemenea, „Promo-Lex” a dezmințit informațiile prezentate de unii politicieni despre presupusa transportare a alegătorilor la cele două secții rămase din Moscova. Așa cum a subliniat Nicolae Panfil, transportarea alegătorilor la secțiile din Rusia este imposibilă, deoarece ambasada Moldovei în Federația Rusă se află pe o stradă pietonală. Mai mult ca atât, parcarea autobuzelor și microbuzelor este interzisă în centrul Moscovei”.

Partidul Socialiștilor insistă asupra deschiderii a 5 secții de votare pe teritoriul Federației Ruse în turul doi al alegerilor prezidențiale, așa cum a fost stabilit inițial prin decizia CEC al RM, precum și asupra tipăririi buletinelor de vot în volumul necesar pentru a asigura exercitarea dreptului la vot pentru toți cetățenii Republicii Moldova care se vor prezenta la secțiile de votare din Moscova.

„Aceasta va fi o manifestare a unui respect minim față de reprezentanții uneia dintre cele mai mari diaspore moldovenești din străinătate”, a subliniat partidul.

Share