(VIDEO) Andrei Năstase a vorbit despre „gogoșile electorale din bugetul de stat”

(VIDEO) Andrei Năstase a vorbit despre „gogoșile electorale din bugetul de stat”

Andrei Năstase, fost ministru, pretendent la funcția de șef al statului, spune că față de anul trecut, avem un buget mai mic cu aproape 2 miliarde de lei, dar și că, „în timp ce tot mai mulți oameni, mai ales tinerii, aleg să plece peste hotare din cauza stării proaste a economiei, din cauza faptului ca tot mai multe companii și întreprinderi se închid, iar ca urmare se reduce și numărul locurilor de muncă bine plătite, din cauza scăderii veniturilor și creșterii galopante a prețurilor, din cauza faptului că în continuare corupția înflorește, iar oligarhia huzurește în Moldova, în timp ce comparativ cu situația de la finele lunii iunie 2021, înainte de venirea la guvernare a PAS, datoria de stat s-a majorat cu aproximativ 24 de miliarde lei, ajungând astăzi la 100 de miliarde lei, Guvernul a venit în Parlament cu proiectul de rectificare al Bugetului de Stat pentru anul 2024, un buget al incompetenței și al minciunii”.

Iată de ce – a spus el – suntem nevoiți să vorbim despre gogoși electorale din Bugetul de Stat și să luptăm în continuare cu o guvernare incompetentă și ipocrită.

„Proiectul de rectificare a bugetului de stat este o dovadă clară a falimentării politicilor guvernării și în ce privește acumularea de venituri în bugetul de stat. În timp ce sunt tot mai reduse veniturile bugetare, crește vertiginos datoria internă și externă, ei vin și ne mint că o să avem vremuri bune și mai multe proiecte.

Ce trebuie să înțeleagă orice om din țara noastră ? Avem tot mai puțini bani, dar avem promisiuni tot mai multe și mai multe din partea guvernării. Față de anul trecut, avem un buget mai mic cu aproape 2 miliarde de lei”, a mai spus politicianul.

În context, Andrei Năstase a declarat: „Dragi moldoveni, gândiți-vă că e ca într-o familie. Atunci când cheltuielile, prețurile cresc, salariul părinților scade și aceștia aduc mai puțini bani acasă, dar ei spun copiilor că vor trăi mai bine.

Astfel în condițiile reducerii veniturilor, Guvernarea PAS, fără nici un pic de rușine promite majorarea cheltuielilor bugetare în ajun de alegeri prezidențiale. Promisiuni care nu au nimic cu realitatea. Așa au făcut și anul trecut. Au promis mult înainte de alegerile locale și după aceea, nu au mai făcut nimic.

Concetățeni, aleși locali, primari și consilieri. Haideți să ne împrospătăm puțin memoria. Anul trecut Guvernul a aprobat inițial un buget cu 83,2 miliarde lei cheltuieli, apoi în ajunul alegerilor locale, a mai adăugat încă aproape un miliard de lei ajungând la 84,1 miliarde lei. Exact ca și-n acest an, doar că mai apoi guvernarea nu și-a mai onorat obligațiile și promisiunile făcute în campania electorală.

În final, bugetul a fost executat la nivel de 80,7 miliarde lei, cu 3,4 miliarde lei mai puțin.

Apare întrebarea firească: dacă ai bani, de ce nu reușești să îi cheltui? Pentru că nimeni nu vrea să lucreze cu tine, pentru că tinerii pleacă, pentru că mediul privat nu are încredere în tine și părăsește țara, pentru că stimați guvernanți PAS – sunteți incompetenți!

Cine a răspuns, cine răspunde pentru eșecurile voastre? De suferit, suferă mereu oamenii.

În 4 ani, Guvernul a venit cu bugete umflate și nerealizate în volum total de 13,6 miliarde de lei. Oameni dragi, ei au promis alocarea a 13,6 miliarde de lei pentru agricultori, pentru investiții, pentru proiecte de infrastructură, bani care niciodată nu au mai fost alocați și nici nu vor mai fi alocați.

În 4 ani de guvernare pas am fost mințiti de 13.6 miliarde de lei, o sumă identică cu cea furată de oligarhi din vistieria statului.

Unica șansă a acestei guvernări să execute acest buget este contractarea împrumuturilor interne, la dobânzi de 5-7 ori mai mari decât cele externe. De ce nu se pot împrumuta pe extern la dobânzi mici? Foarte simplu, sunt incompetenți și preferă împrumuturi la dobânzi mai mari de pe piața internă, de unde au și beneficii personale.

Despre capacitatea de a atrage granturi și investiții nici nu mai vorbim. Da, Moldova a primit în ultimii ani granturi de la partenerii externi, dar asta pentru a rezolva criza energetică, provocată de război, dar și de incompetența și corupția actualei guvernări și a oligarhului dominator Spînu. În afară de banii veniți pentru criza energetică acest Guvern aproape că nu a reușit nimic în ceea ce privește atragerea granturilor externe.

Așa și trăim, pe împrumuturi interne foarte scumpe pe care le vor plăti copii și nepoții noștri, când cei aflați azi la guvernare își vor cheltui banii furați de la oameni ca și precedenții politicieni.

Acest guvern nu este în stare să obțină bani din granturile pe care le are la dispoziție. Nu este în stare să atragă investiții străine și ale moldovenilor plecați peste hotare, să creeze cadrul pentru ca oamenii din diasporă și investitorii străini să vină aici să investească și să facă locuri de muncă bine plătite, să contribuie la crearea de pensii decente acasă.

În schimb, guvernarea încearcă să pună o nouă povară fiscală în cârca agricultorilor, propunând introducerea TVA de 20 %, la arenda terenurilor agricole.

Dragi moldoveni

Avem încă o dată în față dovada incompetenței guvernării PAS. Au falimentat afaceri mici, au blocat prin măsurile lor investițiile companiilor străine, nu sunt în stare să aducă granturi în Moldova să absoarbă bani gratis veniți de la UE, dar promit ”vremuri bune”. Nu e de mirare de ce tinerii pleacă din Moldova, de ce ne simțim mai săraci de la zi la zi.

Ce e de făcut? Să nu lăsăm mâinile în jos, să nu disperăm.

Avem nevoie și putem face o politică rațională, putem atrage mai multe investiții și granturi din exterior în locul creditelor scumpe din interior, trebuie sprijiniți agricultorii, trebuie sprijiniți antreprenorii mici și mijlocii, avem nevoie și putem să atragem bani europeni, nu doar pe hârtie și nu pentru a plăti pentru incompetența guvernării. Ca să scoatem Moldova din sărăcie, avem nevoie de o schimbare a guvernării cu oameni capabili să rezolvate calitativ câteva probleme stringente, precum eradicarea corupției, a schemelor criminale, stârpirea contrabandei, asigurarea securitatății economice și energetice, eradicarea sărăciei și creșterea calității vieții oamenilor, creșterea salariilor și pensiilor.

Oameni buni, faceți presiune pe această guvernare, scrieți-le, spuneți-le când vin în teritoriu: nu ne mai mințiți, nu ne mai păcăliți, aceste vremuri nu sunt bune, tocmai pentru că sunteți incapabili, sunteți incompetenți. Doar așa, vom putea schimba lucrurile. Spunând adevărul și acționând!”.

Share