Dezvoltarea Complexului Logistic Multimodal Berești. Autoritățile au decis opțiunile de amplasare și configurare

Dezvoltarea Complexului Logistic Multimodal Berești. Autoritățile au decis opțiunile de amplasare și configurare

Au fost prezentate și identificate trei opțiuni viabile de amplasare și configurare a primului complex logistic multimodal din Moldova, la statia feroviara Berești din Ungheni. Prezentarea a fost făcută autorităților.

În cadrul proiectului de implementare, studiul de fezabilitate a fost realizat cu sprijinul USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA) a analizat detaliat caracteristicile fiecărei opțiuni. Aceste analize au fost esențiale pentru a asigura cea mai bună alegere pentru dezvoltarea infrastructurii logistice.

Complexul va fi construit pe un teren de aproximativ 18 de hectare, proprietate a statului. Proiectul prevede dezvoltarea unei infrastructuri moderne care să acopere toate tipurile de transport terestru de mărfuri. Aceasta va include căi de acces feroviare și rutiere, macarale pentru containere, platforme de operare a mărfurilor și depozite, asigurând astfel o operare eficientă și rapidă.

Obiectivul principal al proiectului este transformarea terminalului Berești într-un nod logistic regional. Acesta va facilita accesul Republicii Moldova la coridoarele de transport internaționale, contribuind astfel la integrarea țării în rețeaua globală de transport și logistică. Acest lucru este esențial pentru dezvoltarea economică și competitivitatea Moldovei pe piața internațională.

Varianta selectată de factorii de decizie va permite operarea a aproximativ 200.000 de camioane anual, echivalentul a 4 milioane de tone de mărfuri. Această capacitate de operare este crucială pentru a răspunde cererii în creștere și pentru a asigura un flux continuu de mărfuri prin complexul logistic.

Astfel, complexul va deveni un punct în rețeaua de transport regional. Compania internațională implicată în proiect va continua elaborarea studiului de fezabilitate, detaliind valoarea investițiilor necesare și modelul de funcționare și gestionare a complexului.

Guvernul va putea atrage investitori și iniția negocierile pentru construcția Complexului Logistic Multimodal Berești. Acest proces va asigura o implementare eficientă și rapidă a proiectului. Dezvoltarea acestui proiect este esențială întrucât Moldova nu dispune de o rețea logistică modernă și complexă integrată în lanțul economic al țării. Odată cu situația critică din regiune, căile de transport sigure din zonă sunt limitate.

De aceea există necesitatea majoră a dezvoltării Complexului Logistic Multimodal Berești, care are potențial de a transforma Moldova într-un hub regional de transport și logistică, care va stimula creșterea economică și va facilita comerțul internațional.

Mai mult, prin acest proiect, Republica Moldova va putea atrage investiții străine și va crește competitivitatea pe piețele internaționale, consolidând astfel poziția sa strategică în regiune.

Share