(VIDEO) Alexandr Stoianoglo: Declinul sectorului agro-alimentar cere măsuri urgente pentru a preveni falimentul fermierilor

(VIDEO) Alexandr Stoianoglo: Declinul sectorului agro-alimentar cere măsuri urgente pentru a preveni falimentul fermierilor

Alexandr Stoianoglo, numărul 1 în buletinul de vot la alegerile prezidențiale din 20 octombrie a prezentat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, programul său pentru stabilizarea și relansarea agriculturii.

„Am elaborat o serie de măsuri prioritare pentru a depăși criza agricolă, printre care: interzicerea prin lege a vânzării terenurilor agricole persoanelor fizice și juridice străine – pământul este bogăția Republicii Moldova și a cetățenilor noştri, indiferent cine e la guvernare. Asigurarea accesului producătorilor agricoli și din industria alimentară autohtoni în rețelele comerciale din țară. Astfel, ne vom asigura ca minim 50 la sută din rafturile magazinelor vor fi ocupate de produsele agro-alimentare autohtone. Asigurarea sectorului agro-alimentar cu forță de muncă calificată prin restabilirea Universității Agrare de Stat din Moldova și revitalizarea sistemului de cercetare și inovare în agricultură”, a spus candidatul.

Stoianoglo mai propune deblocarea conturilor TVA pentru producătorii din sectorul agro-alimentar.

„În prezent, în aceste conturi sunt blocate peste 3 miliarde lei – mijloace care aparțin producătorilor din domeniu și care trebuie să contribuie la modernizarea sectorului agro-alimentar, dar nu la creditarea statului. La fel, propunem introducerea impozitului pe venit la cota zero pentru venitul reinvestit în sectorul agro-alimentar în zonele rurale; Modificarea Legii cu privire la achizițiile publice, astfel încât pentru instituțiile publice să se achiziţioneze în mod prioritar produse alimentare autohtone, în special pentru grădinițe, școli, spitale, armată etc., dar și sporirea fondului de subvenționare în agricultură la minim 2,5 miliarde de lei ”, a spus Stoianoglo.

În opinia sa, agricultura Moldovei încă poate fi salvată.

„Măsurile pe care le propunem vor aduce schimbările necesare și vor reda fermierilor șansa de a prospera în propria lor țară. Dreptate pentru toți înseamnă acțiuni concrete pentru viitorul agriculturii noastre. Agricultura noastră e la un pas de colaps, iar actuala guvernare nu prioritizează dezvoltarea acestui sector strategic. În loc să valorifice potențialul local, Moldova a devenit un exportator de materii prime, cum ar fi grâul și porumbul, și un importator masiv de produse agro-alimentare, inclusiv carne și lapte, care ar putea fi produse intern”, a precizat politicianul.

El afirmă că, prețurile la produsele alimentare de bază din Moldova au crescut în ultimii trei ani cu peste 66%, cele mai mari scumpiri fiind la legume (+80%), ouă (+60%), fructe și pâine (+40%).

„Într-o țară agrară, acest declin al sectorului agro-alimentar cere măsuri urgente pentru a preveni falimentul fermierilor, a crește competitivitatea produselor locale și a asigura prețuri accesibile pentru consumatori”, conchide Alexandr Stoianoglo.

Share